Mars bu ay, 20 yıl içindeki en parlak haliyle görülecek

NASA'ya göre ekim ayı, kızıl gezegeni görmek için 2003’ten bu yana en iyi fırsatı sunuyor

Mars bu ay, Dünya'ya en yakın geçişlerinden birini yapacak (Pixabay)

Mars bu ay, gece göğünde karşı konumuna ulaşarak, Dünya’ya iki yıldan uzun süre içindeki en yakın geçişini yapacak.

NASA kızıl gezegenin görünümünü “adeta dolunayın Mars hali” diye tarif etti. Uzay ajansına göre bu, komşu gezegenimizi seyretmek için yaklaşık 20 yıl içindeki en iyi fırsatı sunuyor.

13 Ekim Salı günü, Mars 2003’ten beri en parlak haline ulaşacak ve 2035’e kadar böyle görülmeyecek.

Mars 26 ayda bir karşı konuma ulaşıyor, bu da Dünya'nın doğrudan Güneş ve Mars’ın arasından geçtiği anlamına geliyor.

Ekim’deki karşı konum daha da özel olacak, zira Dünya ve Mars’ın yörüngeleri iki gezegenin birbirine en yakın olacağı şekilde hizalanacak.

Bu astronomik olayda Mars, Güneş batarken çıkıp Güneş doğarken de batacak.

Bu durum, Ekim ortasında “Süper Ay” diye tarif edilen Yeni Ay'la birleştiğinde, hem sıradan gözlemcilere hem de deneyimli gökbilimcilere Mars’ı en büyüleyici haliyle görme fırsatı tanıyacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mars çıplak gözle gece göğünde daha parlak ve detaylı şekilde görülebilecek. Teleskopla bakıldığında ise kutup bölgeleri ve volkanlar gibi öğeler daha kolay ayırt edilebilecek.

Bilim insanları gezegenin güney kutbunun altında birçok “su kütlesi” keşfetmişti. Bu nedenle Mars’a yönelik ilgi son dönemde epey arttı.

Araştırmacılar, canlıların hayatta kalmak için suya ihtiyaç duymasından dolayı bu keşfin Dünya dışı yaşam arayışı için kilit önemde olabileceğini söylemişti.

Ekim, Dünya’ya yakın astronomik olaylar açısından 2020'nin muhtemelen en işlek ayı olacak.

Ekim’in hem başı hem de sonunda birer dolunay bulunuyor: Ay başında Hasat Dolunayı (Harvest Moon, sonbaharda yaşanan dolunaylar -çn.), Cadılar Bayramı’nda ise nadir görülen Mavi Ay.

Orionid Meteor Yağmuru da 2 Ekim’den 7 Kasım’a kadar faal olacak, NASA’ya göre bu olay, beraberinde “usun süreli ışık parlamaları” getirecek.

Meteor yağmurunun zirve noktasına 21 Ekim’de ulaşması bekleniyor. Ancak birkaç gün boyunca güçlü manzaralar gözlemlenebilecek.

ABD uzay ajansı, 2020’de (halk arasında “yıldız kayması” olarak bilinen) meteorların alışıkmadık şekilde zirve yapacağını söyledi. Buna göre meteor sayısı, saatte 20'ye ulaşabilir.

Sky View ve Star Chart gibi bir dizi uygulama ve web sitesi, göksel olayları takip etmek isteyenlere bir dizi yöntem sunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU