Avrupa'daki ikinci dalgada koronavirüs vakaları artıyor

Avrupa, yeni Kovid vakalarında ABD'ye "yetişiyor". Çekya'nın pandemi için düzenlediği "veda partisi" dışında başka neler ters gitti?

Pandeminin ilk döneminde İsveç'in sürü bağışıklığı stratejisi tartışma yaratmıştı (Reuters)

Koronavirüs bu yıl Çin dışına sızdıktan sonra Avrupa pandeminin merkez üssü haline geldi. Buna karşılık olarak kıta genelindeki ülkeler oldukça sert tecritler uyguladı. Seyahat kısıtlamaları nedeniyle birkaç ay Polonya'da mahsur kaldım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa'daki tecrit büyük oranda işe yaramıştı. Yaz aylarında yeni vaka sayıları düştü. Ancak suyun diğer yakasında, ABD'de kaos vardı. 25 Temmuz'da ABD günlük 78 bin 427 vakayla rekor kırdı. Karşılaştırıldığında, Avrupa'da aynı gün sadece 16 bin 175 vaka vardı. Daha sonra Amerikalılar, Avrupa'nın göreceli başarısına kıyasla virüsün kontrolündeki başarısızlığımıza ağıt yaktığımız bir kendi kendini kırbaçlama dönemine girdi.

Ama şimdi her şey değişti. Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerini kullanarak oluşturduğum aşağıdaki grafikte günlük vaka sayısı eğilimleri açık biçimde tersine dönüyor: ABD aşağı doğru, Avrupa'ysa yukarı doğru gitme eğiliminde.

Bununla birlikte, sadece günlük yeni vaka sayısına bakmak yanıltıcı olacaktır. Veri seti, toplamda 766 milyon nüfusa sahip 54 Avrupa ülkesini içeriyor. ABD'nin nüfusuysa kabaca 330 milyon. Bu bilgileri kullanarak, bir milyon kişi başına düşen yeni günlük vaka sayısı grafiğini çizebiliriz.

Standardizasyondan sonra bile, haberler Avrupa için hâlâ iyi değil. Her iki durumda da veriler incelendiğinde, Avrupa yeni Kovid vakalarında ABD'ye "yetişiyor". Peki yanlış giden neydi?

Birkaç şey var. Virüs, salgını daha önce hafifleten Fransa ve İspanya gibi bazı ülkelerde kesinlikle kontrolden çıktı. Aslına bakılırsa şimdi bu ülkelerde salgın, ilk dalganın zirve yaptığı dönemden çok daha kötü. (Buna karşılık Almanya, ilk dalgadan sonra virüsü büyük ölçüde kontrol altında tuttu.)

Avrupa'daki ikinci dalgadan dolayı turistler ve gençler suçlanıyor. Kamusal rahatlığın da bunda rol oynadığını varsaymak yanlış olmaz. Çekler 1 Temmuz'da koronavirüs için büyük bir "veda partisi" tertipledi. Virüs artık orada da kontrolden çıktı.
 


Alınacak dersler

Amerikalılar açısından Avrupa'yı gösterip "Gördünüz mü? Tecritiniz işe yaramadı" demek cazip. Ama gerçekte bu doğru değil. Tecrit işe yaradı. Sorun, insan doğasının sonsuz bir tecriti sürdürmeyi zorlaştırmasında yatıyor. Sosyal yaratıklarız ve sosyalleşmek istiyoruz.

Öyleyse öğrenilmesi gereken üç ders var. Birincisi, tecritlerin esasında kaçınılmaz olanı (örneğin virüsün neredeyse herkese bulaşana kadar yayılmaya devam etmesini) geciktirdiği söyleyen İsveçli epidemiyolog haklı görünüyor. Bunun yerine toplumun en savunmasız olanları korumaya odaklanmasını tavsiye etmişti, muhtemelen doğru bir politika.

İkincisi, Amerika'daki Kovid sayılarının azalması, başka bir dalgaya daha bağışık olacağımız anlamına gelmiyor. Havalar soğumaya başladığında, vaka sayılarında muhtemelen yaz aylarında yaşadığımızdan daha kötü bir yükselişle karşılaşacağız.

Üçüncüsü, bulaşıcı hastalıkların kaybolup gitmesini umamayız. "Gözden uzak, gönülden ırak" burada geçerli değil. Bu, özellikle hızla grip mevsimine yaklaştığımız göz önüne alındığında endişe verici bir durum. Bir aradaki grip ve Kovid-19 salgınlarının neye yol açacağı hakkında hiçbir fikrimiz yok, ancak özellikle hastaneler aşırı dolduğunda çok ölümcül geçecek bir sonbahar ve kış olasılığına bakıyor olabiliriz.

Ne yazık ki, başka bir belirsizlik mevsimine yaklaşıyoruz.

* Dr. Alex Berezow, Amerika Bilim ve Sağlık Konseyi'ne bağlı Bilimsel İletişim kurumu başkan yardımcısıdır.

 

 

* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

www.acsh.org/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

DAHA FAZLA HABER OKU