Netflix'in Osmanlı Belgeseli, İstanbul'da bürokratları birbirine düşürdü, müze müdürü görevden alındı

Netflix Yedikule Hisarı'nda İstanbul'un fethi konulu bir belgesel çekiyor. Çekimler Hisarlar Müzesi Müdürü'nün görevden alınmasına uzanan sancılı bir sürecin ardından başlayabildi

 Netflix'in Yükselen Osmanlı (Ottoman Rising) isimli belgeselinin çekimleri devam ediyor 

ABD'li dijital medya platformu Netflix’in Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethini konu edinen Yükselen Osmanlı (Ottoman Rising) isimli belgeselin çekimleri devam ediyor.

Ancak bu çekimler, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde meydana gelen sancılı bir sürecin ardından başlayabildi. 

Netflix için belgesel çekmeye hazırlanan prodüksiyon şirketi, 8 Nisan 2019 tarihinde Hisarlar Müzesi Müdürlüğü ile çekim protokolü yapmasına rağmen Kültür ve Turizm Başkanlığı'nın Döner Sermaye Müdürlüğü' ne (DÖSİMM) yatırması gereken çekim ücretini yatırmadı. 

DÖSİMM hesabına yatırılması gereken ücretin ise İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile il müdürlüğüne bağlı Hisarlar Müzesi Müdürlüğü arasındaki görüş ayrılıklarının devam etmesi üzerine çekimlerin başlanmasından 4 gün sonra yatırıldığı öğrenildi. 

"Güvenliği nasıl sağlayacağız"

Bir diğer iddiaya göre ise sorunlardan biri şirketin çekim izni başvurusu sırasında belirttiği "gece ve gündüz çekim izni" talebinde bahsedilen çekimlerin 24 saat boyunca mı olacağı konusunun belirsiz olmasından kaynaklandı. Gece vakti güvenliğin olmadığı Yedikule Hisarı'nda güvenliğin nasıl sağlanması gerektiği, Hisarlar Müzesi tarafından bakanlığa yazılı olarak soruldu. 

Ancak bu sorulara herhangi bir cevap gelmeden Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Mümin Yıldıztaş, 12 Nisan'da sorumlu müze müdürü Süleyman Faruk Göncüoğlu'nu arayarak Yedikule Müzesi'ni söz konusu şirkete açtırarak çekim çalışmalarına başlandığını bildirdi. 

Çekim öncesi hisarda bazı çalışmalar yapıldı

Yedikule'de çekimlerin daha rahat yapılması için ot ve bitki temizliği yapılmaya başlanmıştı ve iddiaya göre Yedikule Hisarı film şirketine açıldığında ekibin yanında bir müze memuru yoktu.

Kendi bilgileri dışında müzenin film şirketine açtırıldığını ve burada uzman personel olmadan bazı çalışmalar yapıldığını öğrenen Müze Müdürü Göncüoğlu, durumu hem Kültür Bakanlığı'na hem de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirdi.

İl Kültür Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü arasındaki sürtüşme bu kadarla sınırlı olmadı.

İl Kültür Müdürlüğü yetkilileri hisarın anahtarlarını aldı

İl Kültür ve Turizm müdürlüğünden bir yetkili, Hisarlar Müzesi Müdürü Göncüoğlu'nun yıllık izinde olduğu sırada müdürlüğe vekalet eden yetkiliye ulaşarak Yedikule Hisarı'nın anahtarlarını istedi. Hisarın ana giriş kapısına ait yedek anahtar müdür vekili tarafından tutanak karşılığı teslim edildi. 

Hisarlar Müzesi Müdürü Göncüoğlu'nun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne yazdığı dilekçede "Bu tarihten bu yana Mümin Yıldıztaş tarafından kimlerin Yedikulehisarına götürdüğü ve ne yaptığı konusunda Müdürlüğümüzün bilgisi olmayıp bu nedenle olabilecek her türlü olağan dışı olaylardan Müdürlüğümüz sorumlu değildir. Ve bu söz konusu Yedikule Hisarı anahtarlarının da acil olarak Müdürlüğümüze tesliminin sağlanmasına...." ifadeleri yer alıyor.

Hisarlar Müzesi Müdürü görevden alındı

Bu olayların neticesinde Müze Müdürü Göncüoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan imzasıyla görevden alındı. 

Bakanlığın Personel Dairesi Başkanlığı'ndan İstanbul Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda İstanbul Hisarlar Müzesi Müdürü Süleyman Faruk Göncüoğlu'nun 1 yıl süreyle Türkiye Yazma Eserler Kütüphanesi emrinde görevlendirildiği belirtildi. 

"Bakanlığın talimatı var"

Bu iddialara İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden de cevap geldi. Independent Türkçe’nin ulaştığı yetkililer, Hisarlar Müzesi’nin İl Kültür Müdürlüğü'ne bağlı bir birim olduğunu ve İstanbul İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün Hisarlar Müzesi'nden bir şey isteyebileceğini söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mümin Yıldıztaş ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’yi tanıtıcı bir programda hızlı davranılması gerektiğine yönelik talimatları olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Bakanlık bir talimat veriyor belli tarihlerde bu çekimin tamamlanmasını istiyor. Bu doğrultuda müze de eleman gönderebilir, il müdürlüğü de gönderebilir. Uzman olarak görevlendirilen herkes uzmandır. Her yerde her zaman çekim yapılabilir. Müzelerde bakanlığın talimatıyla çekim yapabilir veya yapamaz. Bunlar bürokratik işlemler. Yedikule, ziyarete kapalı bir alan ve zaman zaman çekimler için talepler geliyor. Biz Hisarlar Müzesi'nden görüş istiyoruz ya da biz görüş belirtiyoruz. Arkadaşlarımızdan görüş istemeden de bir karar verebiliriz” 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU