Kılıçdaroğlu'na linç girişiminin ardından 4 gün... Açıklamaların tonu nasıl ve neden değişti?

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na saldırı sonrası “kınama” açıklamalarından “yiğidimiz” tanımlamasına nasıl gelindi?

21 Nisan Pazar günü, Türkiye-Irak sınırında yaşamını yitiren askerlerden Yener Kırıkcı’nın cenazesinde, Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişiminin sonrasındaki 4 günde iktidar bloğundan gelen açıklamaların tonunda bir değişim var.  

Saldırının hemen ardından, hükümet kanadından ilk açıklamayı AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptı. Twitter paylaşımında geçmiş olsun dileğini iletti, saldırıyı kınadı. 
 


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da sosyal medya hesabından saldırıyı kınadı ve Kılıçdaroğlu'na "geçmiş olsun" dedi. 
 


Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya Sözcü Gazetesi’nden Saygı Öztürk’e konuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na saldırı sırasında, bölgede "gözü dönmüş binin üzerinde kişi" olduğunu söyledi, “Gergin ve her an saldırmaya hazır bir ortam vardı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da linç girişimiyle ilgili ilk değerlendirmesini saldırıdan bir gün sonra Twitter’dan yaptı.
 


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklaması ise, tüm bunlardan farklı bir bakış açısına işaret ediyordu. Bahçeli saldırı olayına yönelik değerlendirmesi sorulduğunda “Yüzde 9,83 oy aldığın yere hala mahkemede aklanmamış, paklanmamış bir belediye başkanı ile gidiyorsun. O bölgede ne işin var senin? O adama yumruk attıracak kadar ne yaptın sen Kemal Kılıçdaroğlu?” ifadelerini kullandı.

O iki günde Osman Sarıgün'ün AK Parti üyesi olduğu ortaya çıktı, ihraç işlemine başlandı. Bunu da AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından duyurdu.
 


Anadolu Ajansı, olayın meydana geldiği Akkuzu köyü sakinlerinin "üzüntü duyduğu" haberini geçti. Köy Muhtarı Halil Kökmen, gazetecilere açıklamasında son gelişmeler nedeniyle şehit yakınları olarak acılarını yaşayamadıklarını, köylerinin böyle bir olayla anılmasından rahatsız olduklarını dile getirdi. Askerin babası Mustafa Kırıkcı, “Benim cenazem için herkes gelebilir. Bu acımı tüm dünya ve Türkiye paylaştı. Benim acım için herkes gelebilir.” dedi. 

Sonrasında açıklamaların tonu farklılaştı. 23 Nisan resepsiyonunda soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması bu kez "Kılıçdaroğlu'nun ihmaline" vurgu yapıyordu.

"Bu insanların birikmiş bu gaz sıkışması karşısında, nereye gideceksin; bunların hepsini etraflıca incelemek, düşünmek lazım. Bunları bir istismar şeyine dönüştürmenin de anlamı yok. Ben bile bir Cumhurbaşkanı olarak, herhangi bir şehit evi ziyaretinde, öncelikle soruyorum: 'Gidişim orayı rahatsız eder mi? Eğer edecek ise gitmeyeyim' derim. Dua yapacaksam duamı evimden yaparım."

Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya "gözü dönmüşler vardı" açıklamasından yaklaşık 24 saat sonra yeni bir açıklama daha yaptı. “Gözü dönmüş” tanımlamasına "açıklık" getirdi.

“ 'Gözü dönmüş' tanımı, sözün gelişi olarak söylenen ve yıllar boyunca kullanılan bir polisiye terim olup, tamamen olay esnasında evin etrafında toplanan ve bütün ikaz ve uyarılara rağmen dağılmayıp slogan atan ve attıran insanların mevcudiyetine vurgu yapma amacına matuftu ve kastedilen de açıkça buydu."

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun olayları protesto olarak tanımladı: Ülkemizde protesto hakkı anayasal koruma altındadır. Yaşanan olay sırasında bu anayasal sınırları aşarak fiilen şiddete başvuranlarla ilgili adli süreç zaten başlatılmıştır. Ancak CHP Genel Başkanını seçim döneminde kullandığı dil ve kurduğu ittifaklar sebebiyle protesto eden vatandaşlarımıza terörist muamelesi yapılmasını asla kabul etmeyiz. 

Ömer Çelik’in AK Parti'den ihraç edileceğini açıkladığı Osman Sarıgün, adli kontrol şartı ile serbest bırakıldıktan sonra kahraman muamelesi gördü. Ziyaretçiler elini öperken fotoğrafları çekildi. O fotoğrafları sosyal medyada paylaşanlardan biri de AK Parti Etimesgut Belediye Başkan aday adayı Önder Gökçekaya idi… 
 


Gökçekaya, Sarıgün’ü “Türkiye’nin kahramanı” olarak takdim ettiği videoyu, sosyal medya üzerinden canlı olarak yayınladı.

Daha önce köylerinin adının bu olaya karışmasından rahatsızlık duyduklarını söyleyen köy halkı da Anadolu Ajansı'dan geçen haberde bu kez Osman Sarıgün’e sahip çıktı. Köylüler, olayın "öfkeden kaynaklı protesto" olduğunu söyledi. Haberden bir bölüm şöyle:  

"Milletimiz öfkelendi ve protesto etti. Normalde Osman böyle bir şey yapmaz. Protesto yaptı diye bizim köyümüz terörist olmaz. Bunu söyleyenler iftira atıyorlar. Burası şehit vermiş bir köy, şehidin acısı ile oldu. Çubuk'ta 73 şehit verdik. Vatanımızı seven Müslüman insanlarız."

AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Özcan da olayı sosyal medya hesabından değerlendirdi. Saldırgan için "yiğidimiz" dedi.
 


Osman Sarıgün ile ilgili bir haber de bugün geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir gazetecinin "Kılıçdaroğlu'na yumruk atan kişinin 'kahraman' ilan edilen videoları çıktı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna "Olay tüm Türkiye'nin gözü önünde cereyan etti. Aklımıza ve hayalimize gelemeyecek bir çok bilgi kirliliği ile karşılaşıyoruz. Bu konuda açıklama yaptık. Hala bir yalan rüzgarı ile karşı karşıyayız" yanıtını verdi. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU