Hitler'le ortak geçmişleri, servetlerini geri isteyen Alman hanedanın elini kolunu bağlıyor

Prens Georg, zamanında Nazilerin gamalı haçıyla poz veren büyük büyükbabası Veliaht Prens hakkında konuşurken "Onları kontrol altında tutabileceğini düşündü ancak bu korkunç derecede yanlış bir fikirdi" diyor

Prens Georg ailesinin servetinin parçası olduğunu öne sürdüğü malvarlıklarını geri almaya çalışıyor (CNN)

Almanya'nın hanedanlık üyeleri bir zamanlar sahip oldukları zenginlikleri geri almak istiyor ancak geçmişte Nazi lideri Adolf Hitler'le olan bağları önlerinde engel olarak duruyor.

Prusya Prensi Georg Friedrich'e hanedandan, ülkenin güneyinde dik bir tepenin üzerine yer alan Hohenzollern Kalesi'nin ve bazı malvarlıklarının yanı sıra Nazilerin düşüşünden sonra el konan aile servetini geri almak için verilen bir hukuk savaşı miras kaldı.

Prens Georg'a göre 10 binden fazla parçadan oluşan geniş koleksiyon, paha biçilmez sanat eserlerinden Alman tarihinin en güçlü ailesinin zengin yadigarlarına kadar birçok unsuru kapsıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hanedan üyesinin hukuk savaşı ilk olarak 10 önce başlamış olsa da Alman kamuoyunda son zamanlarda daha çok öfke uyandırmasıyla gündeme geliyor.

Almanların birçoğu Georg'un hiçbir hakkının olmadığını söylerken, bazı tarihçiler de onun ortaya attığı iddialara şüpheyle yaklaşıyor.

Konuyla ilgili CNN'e verdiği ilk TV röportajında Prens Georg, "Bunu vazifem olarak görüyorum. Bence hakimler sonunda bizim lehimize karar verse de vermese de ailem bu iddiaların peşini bırakmazdı" diyor.

Ancak Nazilerin iktidara gelmesine yardım edenleri, el konan malların iadesi ya da tazminat haklarından mahrum bırakan yasalar Georg'un önünde engel olarak duruyor.

Bugünlere gelirken neler yaşandı?

Hohenzollern hanedanının son Alman İmparatoru olan Kaiser II. Wilhelm'in 1918'de tahttan inmesinin ardından monarşi tarih sahnesinden çekilmeye başlamıştı.

1926'da demokrasiyi tecrübe eden yeni Almanya'da devletle Prusya varisçileri arasında imparatorluk servetinin ne kadarının kamuya kalacağı ne kadarının da özel mülk olarak durabileceği konusunda uzlaşmaya varılmıştı.
 

Veliaht Prens.jpg
Veliaht Prens Wilhelm 1933'te kolunda gamalı haç bulunan askeri üniformayla halkı selamlarken (John Rohl/APGB)


Hitler Almanya'sının yenilgisiyle sonuçlanan II. Dünya Savaşı'nın sona erdiği 1945'te Sovyetler Doğu Almanya'yı kontrol altına alırken, eski hanedan üyelerine ait sanat eserlerine ve diğer varlıklara komünist yönetim tarafından el konmuştu.

1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla da Doğu Almanya ve Batı Almanya birleşmişti.

Alman parlamentosu 1994'te vatandaşlarının, Sovyet işgali sırasında Doğu Almanya'da yitirdikleri mülkler üzerinde hak iddia etmesine izin veren bir yasa kabul etmişti.

Soğuk Savaş sırasında Doğu Almanya'ya kaçmış milyonlarca aile, evlerini geri alabilmek için mahkemelere başvururken, Hohenzollern ailesi de yasal süreç için sıraya girenler arasında yer almıştı. Ancak yasada önemli bir şerh vardı: Nazileri desteklemiş kişiler bu kanundan yararlanamayacaktı.

"O gamalı haçı neden takmış ki?"

Büyük büyükbabası Alman Veliaht Prensi Wilhelm'i 1933'te Nazi armalı askeri üniformasıyla halkı selamlarken gösteren fotoğraf sorulduğunda Prens Georg, "Bu fotoğrafa bakmak çok zor. Bu kareler çok güçlü. Hele de kolunda o gamalı haçı görmek. Her seferinde nefesinizi tutup kendinize 'Bunu neden takmış?' diye soruyorsunuz" diyor.

Veliaht Prens'in monarşinin yeniden iktidara gelebileceği inancını taşıdığını ve Hitler'in bunu gerçekleştirebileceğine inandığını söyleyen Prens Georg şöyle devam ediyor:

Veliaht Prens, monarşiyi geri alma veya tahta geri dönme fikrinden etkileniyordu. Ama en azından başlangıçta Nazileri yatıştırmanın daha iyi olabileceği fikri onu da yanılttı… Nazileri kontrol altında tutmanın ve onları (farklı bir yola) yönlendirmenin yardımcı olabileceğini düşündü ancak bugünden bakıldığında bu korkunç derecede yanlış bir fikirdi.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU