Borsanın 'süper tahmincileri': ABD seçimlerinin sonucu aylarca kesinleşmeyebilir

Kazananın Şükran Günü'ne kadar belli olmama ihtimaline yüzde 43, bu sürecin daha uzun sürmesineyse yüzde 37 oranında şans tanınıyor

RealClear Politics'in yaptığı ankete göre, ABD çapında Biden, Trump'ın yüzde 6,5 oranında önünde (AFP)

Mesleki olarak başarılı geçmişe sahip borsa analizcilerinden oluşan bir "süper tahminciler" ekibi, Donald Trump veya Joe Biden'in seçim sonuçlarını kabullenmesinin haftalar veya aylar alabileceğini öngörüyor.

CNN Business'in haberine göre, Good Judgment firmasının yaptığı yeni bir araştırmada, başkan adaylarından birinin seçim haftası bitmeden sonuçları kabullenmesi ihtimalinin sadece yüzde 16 olduğu belirtiliyor.

Araştırmada ayrıca, kazananın Şükran Günü'ne kadar belli olmama ihtimali yüzde 43, Şükran Günü'nden 20 Ocak 2021'deki Yemin Günü'ne kadar uzlaşamama ihtimaliyse yüzde 37 olarak tahmin ediliyor.

İsmi açıklanmayan süper tahminciler, seçimin galibinin Yemin Günü'nde de belirsizliğini koruyarak, kıdeme göre sıradaki isim olan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin başkanlık yapması ihtimalini yüzde 4 olarak görüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek Mahkeme'nin müdahil olarak başkanlığı Al Gore'la yarışan George W. Bush'a verdiği 2000 seçimlerinin sonucunun kesinleşmesi bir ay sürmüştü.

Sonucu belirsiz bir seçim halinde piyasalarda dev dalgalanma yaşanacağı endişeleri kısa vadede geçerliliğini korurken, finans uzmanları daha uzun vadede resmi sonucun onaylanmasıyla hem Washington hem de Wall Street'in işe geri döneceğini söylüyor.

Önceki seçimlerden edinilen bulgular, kazanana bağlı olmaksızın ABD Başkanı'nın görev süresinin ilk 100 gününde hisse senetlerini nakde çevirmenin iyi bir fikir olmadığını gösteriyor. Kısa vadeli siyasi belirsizlik yatırımcıları korkutmamalı.

CNBC, Ağustos sonlarında gerçekleştirdiği bir ankette 20 borsa stratejistine kendilerine göre seçimlerin nasıl sonuçlanacağını sordu. 20 kişiden 14'ü Biden'ın zaferini beklediğini söyledi. Net bir Trump zaferi öngören kişi sayısıysa sadece üçtü.

Stratejistlerin 10'u seçim gününü takip eden ayda S&P 500 endeksinde düşüş öngörürken, 5'iyse yükseliş yaşanacağı tahmininde bulundu. 4 stratejist fiyatların belirli bir düşük ve yüksek değer arasında oynadığı aralıklı bir piyasa beklerken, biri yorum yapmadı.

Piyasa tepkisi aynı zamanda siyasi girişimlere de bağlı olarak şekillenecek. Yatırımcılar Biden'ın vergi planları konusunda endişeli olsalar da, bu kaygılar koronavirüs pandemisiyle mücadeleye yönelik kapsamlı bir strateji ve bunun yanı sıra altyapıyla yeşil enerjiye yönelik teklif edilen yatırımların gerçekleşmesiyle telafi edilebilir.

RealClear Politics seçim anketi, Biden'ı ulusal çapta yüzde 6,5 ve başabaş savaş verdikleri eyaletlerde yüzde 4,1 oranında Trump'ın önünde gösteriyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU