New York'u karıştıran casusluk iddiası: Çin adına çalıştığı öne sürülen polisin istihbarat ağı mahkeme belgelerine yansıdı

Amerikan ordusunda da görevi bulunan şüphelinin, geçtiği Savunma Bakanlığı güvenlik soruşturması sırasında da yalan söylediği belirtildi

Tibet kökenli ABD vatandaşı polisin, görevli olduğu birimle konsolusluk yetkililerini bir araya getirmeye çalıştığı öne sürüldü (Reuters)

ABD'de New York Polis Teşkilatı'nda (NYPD) çalışan bir polis memuru, Çin hükümeti adına istihbarat faaliyetlerinde bulunmakla suçlandı.

Brooklyn federal mahkemesine yapılan suç duyurusunda, Tibet kökenli ABD vatandaşı Baimadajie Angwang'ın 2018'den bu yana Çin Halk Cumhuriyeti ajanı olarak çalıştığı ve Tibet'in bağımsızlığını isteyen harekete ABD'de destek veren kişiler aleyhinde casusluk faaliyeti içinde olduğu belirtildi.

Guardian'ın haberine göre Angwang'ın New York'taki Çin Başkonsolosluğu'ndan ismi verilmeyen aracılar için gizlice çalıştığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis memurunun ulusal güvenliği ya da NYPD'nin faaliyetlerini riske atacak bir girişimde bulunduğuna dairse herhangi bir suçlama yöneltilmedi.

Bununla birlikte FBI New York Büro Şefi William Sweeney yaptığı yazılı açıklamada, 33 yaşındaki görevlinin "içeriden tehdit" kapsamına girdiğini ifade etti.

Mahkeme belgelerine göre Angwang'ın NYPD mensubu olmasının yanı sıra ABD ordusunda yedek başçavuş olarak görevli olduğu, bu vazifeyi almak için geçtiği Savunma Bakanlığı güvenlik soruşturması sırasında geçmişine dair yalan söylediği belirtildi.

NYPD komiseri Dermot Shea, "Federal suçlamada iddia edildiği üzere Baimadajie Angwang bu ülkede ettiği her yemini bozmuş. Bu yeminlerin birini ABD devletine, birini ABD ordusuna, diğerini de polis teşkilatına karşı vermişti" dedi.

Mahkeme belgeleri, Angwang'ın Çin için yaptığı casusluk görevinin potansiyel istihbarat kaynaklarını bulmayı ve bu ülkeye yönelik New York bölgesindeki olası tehditleri tespit etmek olduğunu; şüphelinin en az 2014'ten bu yana New York'taki Çin vatandaşlarının faaliyetlerini bildirdiğini ve Tibet toplumundaki muhtemel istihbarat kaynaklarını araştırdığını işaret ediyor.
 


Yasal dokümanlar Angwang'ın ayrıca, resmi polis etkinliklerine davet üzerinden konsolosluk görevlilerinin NYPD yetkililerine ulaşmasını sağlamasının beklendiğini aktarıyor ve polis memurunun "ağabey" ya da "patron" diye hitap ettiği bir konsolosluk yetkilisine "Çin'e zafer getirebilmek" için polis gücü içinde terfi kazanmak istediğini söylediğini gösteriyor.

Belgeler Angwang'ın bir keresinde bu yetkiliye "Tibet Budizmine inanmıyorlar. Konsolosluk onlara yardım elini uzattığında vatanın sıcaklığını hissedecekler. Bu ne kadar harika olurdu!" dediğini belirtirken, şüphelinin ABD'deki Tibetlilere 10 yıllık vize verilmesinin yeni casusları görevlendirmede işe yarayabileceğini söylediğini aktarıyor.

Diğer taraftan iddialar karşısında salı günü açıklama yapan Çinli yetkililer, söz konusu suçlamaların tamamen asılsız olduğunu belirterek, bu ithamların ABD'de görevli Çinli diplomatları karalama çabasının parçası olduğunu ileri sürdü.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU