Çin adına casusluk yaptığı ortaya çıkan eski CIA çalışanı 19 yıl hapse mahkum edildi

Eski CIA çalışanının Çin için casusluk yaptığının ortaya çıkmasının ardından cuma günü 19 yıl hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi

Daha önce iki CIA çalışanı daha Çin için ajanlık yaptıkları gerekçesiyle yargılanmıştı (AP)

Eski bir CIA (ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı) çalışanı, Çin için casusluk yaptığı gerekçesiyle ABD’nin Virginia eyaletinin federal savcısı tarafından cuma günü 19 yıl hapis cezasına mahkum edildi. 

Jerry Chuan Shing Lee isimli eski istihbarat çalışanının 2007’de CIA’den ayrılarak Hong Kong’a yerleştiği aktarıldı. Daha sonra 2010’da Lee’ye iki Çin istihbarat yetkilisi tarafından 100 bin dolar (yaklaşık 575 bin TL) ve CIA’den bilgi aktarmak karşılığında “ömür boyu” koruma teklif edildiği belirtildi. 

Reuters’ın haberine göre, verdiği bilgiler karşılığında Lee’nin kişisel banka hesabına 2010 ve 2013 yıllarında yüz binlerce dolar para aktarıldığı ifade edildi. 

ABD’nin Virginia eyaletinin doğu bölgesi savcısı Zachary Terwilliger, yaptığı açıklamada, “Görevini benimsemek ve ulusal savunma bilgilerini açık etmeyeceğine yönelik bağlılığını onurlandırmak yerine, Lee ülkesini sattı, başka bir ülkenin hükümeti için casusluk yaptı ve sürekli yaptıkları konusunda müfettişlere yalan söyledi” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Adalet Bakanlığı’nın aktardığına göre FBI (ABD Federal Soruşturma Bürosu), Ağustos 2012’de Lee’nin Hawaii’deki otel odasında bir araştırma yapmıştı. Araştırma sonucu Lee’nin adres defteri ve el yazısıyla alınmış notların yer aldığı bir ajanda bulunmuştu. Notların, Lee’nin CIA çalışanı olduğu sırada 2004’den önce yazıldığı tespit edilmişti. 

Notların, CIA varlıklarının isimlerine, operasyonel buluşma yerlerine, telefon numaralarına ve gizli tesislere dair hayli hassas istihbarat bilgileri içerdiği aktarıldı. 

Lee, mayısta suçunu kabul ederek ulusal güvenlik bilgilerini başka bir hükümete verdiğini kabul etmişti. 

Daha önce Kevin Mallory isimli bir diğer CIA çalışanına da Çin için casusluk yaptığı gerekçesiyle 20 yıl hapis cezası verilmişti. Mallory’nin sır niteliğindeki bilgileri para karşılığında Çin istihbaratına sattığı tespit edilmişti. Bununla birlikte bir önceki yıl Ron Rockwell Hansen isimli bir diğer istihbarat görevlisi de Çin adına ajanlık yapmakla suçlanmıştı. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU