Gelecek 10 yılda resesyona dayanıklı olacak 10 iş alanı hangileri?

Pandemi sırasında dünyada milyonlarca kişi işsiz kaldı, birçok işletme kepenk kapattı. Bazı mesleklerse ekonomiyi sarsan bu gibi kriz dönemlerinde diğer meslek gruplarına kıyasla daha dayanıklı

Bazı meslekler kriz dönemlerinde sarsıntı yaşarken, bazılarına da talep artıyor (Saulo Mohana/Unsplash)

Dünya genelinde 31 milyondan fazla kişinin enfekte olduğu, yaklaşık 1 milyon kişinin hayatını kaybettiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sırasında milyonlarca kişi işsiz kalırken, ülkeler de resesyon dalgasıyla sarsıldı.

Finbold (Finance in Bold) sitesi, bazı sektörlerin birçok iş alanının ağır yara aldığı bu gibi ekonomik kriz dönemlerinden nispeten hasarsız çıktığına dikkati çekerek "gelecek 10 yılda resesyona dayanıklı 10 iş alanını ve kariyeri" şu şekilde sıraladı:

1. Sağlık uzmanları

Ekonomide ne yaşanırsa yaşansın insanlar hastalanmaya ve yaralanmaya devam eder. Kaliforniya Üniversitesi'nin halk sağlığı üzerine hazırladığı bir rapora göre, resesyon sırasında "kalp ve damar hastalıkları, sebebi kesin bilinmeyen rahatsızlıklar ve ölümlerde artış" da görülür. Dolayısıyla bu dönemlerde doktorlar, hemşireler, eczacılar, tıbbi teknisyenler ve klinik sosyal hizmet uzmanlarına talep artar.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2. Yaşlı bakım uzmanları

Resesyon sırasında talebin azalmayacağı sektörlerden biri de yaşlı bakım evleridir. Evde bakım, hafif ev işleri, yemek hazırlama ve arkadaşlık sağlamaya istekli kişiler için bu kariyer alanı ideal olabilir.

3. Muhasebeciler

Ekonomi ister iyiye ister kötüye gitsin her vergi mükellefi işlerini yaptıracak uzmanlara ihtiyaç duyar. Vergi sistemi var olduğu sürece işletmeler ve bireylerin muhasebecilere gereksinimi olacaktır.

4. Kolluk güçleri

Polis memurları başta olmak üzere nizamı korumak ve güvenliği sağlamakla görevli birimler, resesyon sırasında da suçlularla mücadeleyi bırakmaz.

5. Kamu hizmeti görevlileri

Ekonomide neler olup bittiğine bakılmaksızın elektrik, gaz, atık yönetimi ve diğer kamu hizmetlerinde yardımcı saha servis teknisyenlerine ihtiyaç duyulur. Bunlar günlük yaşamın devamı için gerekli hizmetlerdir, bu nedenle talep de yüksektir.

6. Veterinerler

Resesyon da olsa hayvanların bakımı ve tedavisiyle ilgilenecek uzmanlara her zaman ihtiyaç vardır. Dahası, 2009'da yaşanan küresel durgunluk sırasında gerçekleştirilen bir anket, bu dönemde veterinerlik hizmetlerinin yüzde 45 arttığını, veteriner hekimlerin resesyonla çoğu meslek mensubundan çok daha iyi başa çıktığını gösteriyor.

7. Sosyal hizmet uzmanları

Sosyal hizmet uzmanları genellikle insanların günlük yaşamlarındaki sorunları çözmelerine ve bunlarla baş etmelerine yardımcı olur. Bu kişiler, okullar, hastaneler, klinikler ve özel muayenehaneler başta olmak üzere birçok ortamda çalışabilir.
 


8. Cenaze hizmeti görevlileri

Ekonomide neler yaşanırsa yaşansın insanlar hayatlarına devam etmeye çalışırken, kaybettikleri yakınlarını da cenaze töreniyle defneder.  

9. Toplu taşıma çalışanları

Ekonomide düşüş yaşanan zamanlarda birçok kişi, otobüs, tramvay ya da metro olsun ulaşım ücretlerinin daha uygun olduğu toplu taşıma araçlarına yönelir. Bu durum da söz konusu iş alanlarında çalışacaklar için daha fazla istihdam imkanı sağlar.

10. Teslimat görevlileri

Pandemi sürecinde birçok ülkede yaşandığı gibi ekonomik durgunluk döneminde birçok işyeri kepenk kapatırken, online alışveriş tercihleriyse artar. Sonuçta, ekonomik kriz de olsa insanların temel ihtiyaçlarını gidermesi gerekir.

 

Independent Türkçe, Finbold

DAHA FAZLA HABER OKU