Fransa’dan 100 milyar euroluk teşvik paketi: İstihdama 25 milyar euro, çevre dostu enerjiye 30 milyar euro ayrılıyor

Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi Fransa, pandeminin neden olduğu ekonomik zorluklarla mücadele için kamu yatırımlarını, sübvansiyonları ve vergi kesintilerini içeren bir teşvik paketi açıkladı

Fotoğraf: Reuters

330 binden fazla insanın koronavirüse yakalandığı, en az 30 bin kişinin de yaşamını yitirdiği Fransa’da pandeminin neden olduğu ekonomik zorluklarla mücadele için 100 milyar euroluk bir teşvik planı açıklandı. 

İki yılı kapsayacak plan, kamu yatırımlarını, sübvansiyonları ve vergi kesintilerini içeriyor. 

Euro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisini daha rekabetçi yapmak için 35 milyar euro ayıran plan, ilave bir 30 milyar euroyu da çevre dostu enerjiler için harcayacak. 

İstihdamı desteklemek için 25 milyar harcamaya hazırlanan Fransa’nın bu teşvik paketi, gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 4’üne denk geliyor. 

Hâlihazırda yıllık 10 milyar euro vergi affına giden Fransa, sanayi, inşaat ve ulaşımı desteklemek için yeni kamu fonları da oluşturacak.  

Kamunun elindeki nakdin ekonomiye aktarılan miktarı, diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla olacak Fransa, kriz öncesi ekonomik faaliyete geri dönmeyi 2022’de hedefliyor. 

Fransa Maliye Bakanlığı, bu yıl yüzde 11 küçülme ile İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük daralmayı beklediklerini açıklamıştı. 

Ulaşım sektörü 11 milyar euroluk bir teşvik alırken, yapıları enerji verimliliği yüksek hâle getirmek için kamu binalarına 4 milyar euro, evlere 2 milyar euro harcanacak. 

Fosil yakıtlardan uzaklaşmak isteyen ülkede hidrojen endüstrisi teşvik planından 2 milyar euroluk pay alacak. 

Sanayi projelerine 1 milyar euroluk direkt yatırım yapacak Fransa, ülke dışındaki firmaların fabrikalarını ülke içine taşımaları için 600 milyon euro destek sunacak. 



Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU