ABD'den çarpıcı rapor: IŞİD'in yeni lideri sorgulandığında 88 arkadaşını gammazlamıştı

Mevla'nın verdiği isimlerden bazılarının daha sonra ya öldürüldüğü ya da yakalandığı kaydedildi

IŞİD liderinin yeri hakkında bilgi verecek kişilere 10 milyon dolar ödül vaat edilmişti (New York Daily) 

ABD Harp Akademisi Terörle Mücadele Merkezi'nin "CTCSentinel" adlı dergisinin yayımladığı sorgulama belgeleri, IŞİD'in yeni lideri olarak kabul edilen Emir Muhammed Said Abdurrahman Mevla'nın Irak'ta yakalandığı sırada 88 arkadaşını ele verdiğini işaret ediyor.

Daily Mail'in sorgulama raporlarına dayandırdığı haberine göre "Hacı Abdullah" takma adıyla da tanınan Mevla, Ocak 2008'de Musul'da düzenlenen gece yarısı operasyonuyla yakalanmıştı.

ABD ordusu Mevla'nın o dönem El Kaide liderinin Musul yardımcısı olarak arandığını, bu ismin kaçırma eylemleri ve infazların emrini verip onaylamakla sorumlu olduğunu kaydetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre Mevla sorgu sırasında, infazlar ve kaçırmalar dahil terör eylemlerinden haberdar olduğunu söylerken, bu suçlardaki rolünü önemsiz gibi göstermeye çalıştı.

Yapılan üç sorguda 88 örgüt üyesinden bazılarının ismi IŞİD'in Irak kolundaki rolleriyle tanımlanırken, diğerlerine de "doktor" gibi takma isimler verildi.

11 Eylül saldırıları sonrası New York'ta kurulan Terörle Mücadele Merkezi'nin  (CTC) raporuna göre, Mevla'nın verdiği 88 isimden 64'ü hakkında terör eylemlerine katılımlarıyla ilgili temel bir tanımlama ifadesi kullanılırken, bazılarıysa ABD'nin 2003'te başlayan Irak işgalinden bu yana koalisyon güçlerini hedef alan saldırılar ve kaçırmalardaki rolleri hususunda ayrıntılarıyla yer aldı.

Mevla'nın bahsettiği isimlerden 4'ünün IŞİD liderinin şahitliği üzerine tutuklanıp 2016 sonlarına kadar cezaevinde kalmış olabileceği belirtildi.  

Ebu Bekir Bağdadi'nin Ekim 2019'da ölmesinin ardından IŞİD lideri kabul edilen Mevla'nın tutuklu olduğu sırada paylaştığı isimlerden bazılarının, daha sonra ABD idaresindeki koalisyon güçleri tarafından ya öldürüldüğü ya da yakalandığı ifade edildi.

Raporda ayrıca, Terörle Mücadele Merkezi'nden araştırmacıların "Mevla'nın yeni lider olduğundan" yüksek düzeyde emin oldukları kaydedildi.

Bağdadi'yle yollarının Bukka Kampı'nda kesiştiği tahmin edilen Mevla'nın cezaevinden tam olarak ne zaman çıktığıysa bilinmiyor.

ABD Adalet Bakanlığı, Mevla'nın kimliği ya da yeri hakkında bilgi verecek kişilere önce 5 milyon dolar (yaklaşık 38 milyon TL) ödül teklif etmiş, daha sonra bu rakamı 10 milyon dolara (yaklaşık 76 milyon TL) çıkarmıştı.
 


Öte yandan karasal hakimiyetini elindeki son toprak parçasını geçen yıl kaybetmesiyle birlikte yitiren IŞİD'in yeniden canlanma hazırlığında olduğuna dair açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) geçen ay 10 binden fazla IŞİD mensubunun Irak ve Suriye'de aktif olduğunun düşünüldüğünü belirterek, bu kişilerin saldırılarının 2020'de önemli derecede arttığını bildirmişti.

BM Terörle Mücadele Ofisi Şefi Vladimir Voronkov, IŞİD üyelerinin iki ülke arasında "küçük hücreler halinde" özgürce hareket ettiğini söylemişti.

Rus diplomat ayrıca, koronavirüs pandemisinin beraberinde getirdiği hareket kısıtlamalarının görünüşe göre birçok ülkede saldırı risklerini azalttığını ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU