13 bankadan sonra Türkiye’nin sekiz büyük şirketinin de kredi notu düşürüldü

Daha önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin dış borcu ve azalan döviz rezervlerinin yarattığı kırılganlıklara vurgu yapan Moody’s, sekiz Türk şirketinin kredi notunu B1’den B2’ye çekti

Fotoğraf: AP

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 11 Eylül’de Türkiye’nin, 16 Eylül’de 13 bankanın kredi notunu düşürdükten sonra sekiz Türk şirketinin de notlarını indirdi. 

Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Erdemir, Koç Holding, OYAK, Turkcell, TÜPRAŞ ve Şişe Cam’ın notu B1’den B2’ye çekildi. Kredi notlarının görünümü ise “Negatif” olarak bırakıldı. 

11 Eylül’de yaptığı açıklamada Türkiye’nin dış borcu ve azalan döviz rezervlerinin yarattığı kırılganlıklara vurgu yapan Moody’s, kurumların artan kırılganlıklar karşısında etkin politika geliştiremediğini belirtmişti. 

Moody’s’in “Yatırım yapılamaz” başlığı altında yer alan (iyiden kötüye) B1, B2, B3 notları, “Çok spekülatif” seviyesinde yer alıyor. 

Kredi notu indirilen bankalar ise şöyle: Akbank, Alternatifbank, Denizbank, HSBC Bank AŞ (Türkiye), QNB Finansbank, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Garanti BBVA, Halk Bank, İşbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi. 

New York merkezli kuruluş, 12 bankanın uzun vadeli döviz cinsi mevduat notunu, altı bankanın karşı taraf risk notunu ve bir bankanın uzun vadeli kredi notunu bir kademe indirmişti.

Dünya Gazetesi’ne açıklama yapan Moody’s yetkilileri, mevcut ödemeler dengesi bozulmasının tam anlamıyla bir krize dönüşmesi durumunda Türkiye’nin kredi notunun muhtemelen düşeceği belirtilerek böyle bir durumda hükümetin kıt döviz kaynaklarını koruma altına almaya çalışabileceğini ve zaten bazı kısıtlamaların yabancı alacaklarını da etkilediğini söylemişti.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU