Dünya dışında yaşam belirtisi arama çalışamalarını süredüren bilim insanları, Venüs’ün asidik bulutlarında potansiyel yaşam belirtisi tespit ettiklerini duyurdu.
Birleşik Krallık'taki Cardiff Üniversitesi ile ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden bilim insanları yaptığı açıklamada, Venüs gezegeninin asidik bulutlarında “fosfin” adlı bir gaz tespit ettiklerini ve bunun potansiyel yaşam belirtisini işaret ettiğini aktardı.
Araştırmacılar, keşfedilen “fosfin” gazının gerçek bir yaşam formu olmadığını fakat Dünya'da fosfin gazının oksijensiz ortamlarda gelişen bakteriler tarafından üretildiğini kaydetti.
Bilim adamları fosfini ilk olarak Hawaii'de bulunan James Clerk Maxwell Teleskopu sayesinde tespit ederken, Şili'de yer alan Atacama (ALMA) teleskop dizisini kullanarak bunu doğruladıklarını aktardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Çok şaşırdım, şaşkına döndüm"
Cardiff Üniversitesi'nden Gökbilimci Jane Greaves yaptığı açıklamada, “Çok şaşırdım, aslında şaşkına döndüm” ifadelerini kullandı.
ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Moleküler Astrofizikçi Clara Sousa-Silva ise yaptığı açıklamada, "Şu anda Venüs hakkında bildiklerimizle fosfinin en makul açıklaması kulağa fantastik gelse de hayattır" dedi.
Sousa-Silva şunları kaydetti:
Bu önemli çünkü eğer fosfin ise bu hayattır ve yalnız olmadığımız anlamına gelir. Aynı zamanda, yaşamın galaksimizde çok yaygın olduğu ve başka birçok yerleşik gezegende olacağı anlamına geliyor Ancak Venüs'ün bulutları neredeyse tamamen asitten oluşuyor ve bu herhangi bir organizmanın nasıl hayatta kalabileceği gibi birçok soruyu gündeme getiriyor
"Yüzde hiçbir canlı hayatta kalamaz"
Venüs'ün yüzeyinde hiçbir canlının hayatta kalamayacağını ifade eden Sousa-Silva, "Ama uzun zaman önce sera etkisi gezegenin çoğunu tamamen yaşanmaz hale getirmeseydi Venüs yüzeyinde yaşam olabilirdi" ifadelerini kullandı.
Üç hidrojen atomu eklenmiş bir fosfor atomu olan fosfin, insanlar için oldukça zehirlidir.
Independent Türkçe, Ajanslar