Bilim insanları: Venüs'te görülen esrarengiz "yabancı" şekiller gezegenin iklimine tuhaf şeyler yapıyor

Araştırmacılar olağan dışı karanlık noktaların altındaki sebepleri açıklayabilmiş değil

Kimi araştırmacılar bu "lekeleri" uzayda yaşamın varlığına kanıt olarak görüyordu (Japon Uzay Araştırma Ajansı)

Venüs'te görülen ve bazı bilim insanlarının uzaylı yaşamın bir işareti olabileceğini söylediği açıklanamayan şekiller, düşündüğümüzden çok daha gizemli.

Venüs'ün yüzeyini inceleyen araştırmacılar çığır açan yeni bir çalışmanın sonucunda bu garip karanlık noktaların gezegenin iklimini etkilediğini tespit etti.

Bilim insanları bir asırdan fazla süredir yüzeydeki karanlık "leke"lerden ve zamanla değiştiklerinden haberdardı. Ama kimi araştırmacıların uzayda yaşamın varlığına kanıt olabileceğini söylediği lekeler hiçbir zaman açıklanamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni raporun kıdemli yazarı Yeon Joo Lee, “Koyu lekeleri oluşturan parçacıkların ferrik klorür, kükürt allotropları, disülfür dioksit ve benzerleri olduğu ileri sürülse de şimdiye dek bunların hiçbiri, bu noktaların oluşumlarını ve soğurma özelliklerini tatmin edici bir şekilde henüz açıklayamadı” dedi.

Yapılan gözlemlerde bu karanlık noktaları oluşturan parçacıkların Dünya'nın atmosferinde karşılaşılabilen mikroorganizmalarla aynı boyutlarda olduğu ve benzer şekillerde davrandığı görülmüştü. Diğer kanıtlarla birlikte ele alındığında bu veriler Carl Sagan da dahil olmak üzere dünyanın en ünlü bilim insanlarından bazılarını bu karanlık lekelerde hayat olabileceğini düşünmeye itmişti.

Artık araştırmacılar bulutların gezegendeki iklimi nasıl etkilediği hakkında daha fazla şey öğrendi.

Araştırmacılar gezegenin "albedo"sundaki (bir nesne üzerine gelen güneş ışınlarının yansıma oranı) değişimleri yahut gezegene çarpan ışığın ne kadarının emildiğini gözlemledi. Gözlemler oldukça değişken bir tablo çizdi. Buna göre 2006-2017 yıllarında uzaya geri yansıyan ışığın miktarı yarıya düştü, daha sonra tekrar yükselmeye başladı.

 

 

Bu değişimler bulutların absorbe ettiği güneş enerjisi miktarını ve dolayısıyla gezegenin atmosferinde ne kadar sirkülasyon gerçekleştiğini de fazlasıyla etkiliyor. Gezegenin atmosferinde saatte 320 kilometreden daha yüksek hızla dönen bulutların oluşturduğu güçlü hareketlilik bulutlardaki bu değişikliklerle açıklanabilir.

Ancak bilim insanlarının henüz bu dramatik değişimlerin neden gerçekleştiğini açıklayamaması durumu daha da esrarengiz kılıyor.

Yeon Joo Lee, “Bu çarpıcı bir sonuç. Bir şeylerin değiştiğini gösteriyor. Parlaklıktaki değişimi görebiliyoruz. Eğer albedo değişiyorsa, bir şey bu değişiklikleri tetikliyordur. Asıl soru, buna neden olan şey ne?” diye konuştu. 

Çok fazla spekülasyona konu olan ve "bilinmeyen soğurucular" olarak adlandırılan bu karanlık lekeler, değişimlerde bir rol oynuyor olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU