Normalleşme sürecinde evden çalışma ve düğün etkisi: Elektronik, mücevher, mobilya satışları patladı; Hazır giyim yüzde 50 ciroya zorlanıyor

Birleşmiş Markalar Derneği’nin ağustos raporuna göre AVM’lerdeki mağazaların yüzde 25’i yüzde 50 ciroyu tutturamadı. Hazır giyim firmalarında yüzde 81 ciroyu tutturanların oranı yüzde 49’dan 29’a geriledi

Fotoğraf: Wikimedia

Bünyesinde 416 marka barındıran Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), ağustos ayında yapılan harcamaları değerlendiren raporunu yayınladı. 

BMD bünyesindeki markaların 325’ine sahip 123 üye firmanın katılımı ile gerçekleşen ankete göre ağustosta giyimden ve restorandan kısan tüketici, elektronik, mobilya ve mücevhere harcama yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hazır giyim mağazalarının ciroları temmuza göre gerilerken, elektronik, mobilya, beyaz eşya, spor ayakkabı ve markalı mücevher mağazalarının cirolarında önemli artışlar kaydedildi.



Konuyla ilgili bir açıklama yapan BMD Başkanı Sinan Öncel, sezon sonu indirimlerine rağmen bazı alışveriş merkezlerinde cironun yüzde 50’nin altında kaldığını söyledi. 

Bu oranın altında kaldığını beyan eden üyelerin oranı temmuzdaki yüzde 17’lik seviyesinden ağustosta yüzde 24’e çıktı. 


“Yani ağustosta her dört üyemizden biri, AVM’lerdeki mağazalarında yüzde 50 ciroyu tutturamadı” diyen Öncel, AVM’lerde yüzde 81’in üzerinde ciroyu tutturan firmaların oranının yüzde 38’den yüzde 28’e gerilediğini aktardı. 

Cadde mağazalarında ise yüzde 81’in üzerinde ciro yapanların oranı yüzde 55’ten yüzde 49’a düştü. 

Sinan Öncel, “Perakende cirolarındaki kayıpta bir grup tüketicinin cazip krediler nedeniyle bütçesini konut ve otomobile ayırmasının da etkili olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

Asıl ciro kaybı hazır giyimde 

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı’na göre cirolarda asıl gerileme BMD üyelerinin yarısından fazlasını oluşturan hazır giyim firmalarında görüldü. 

AVM’lerdeki hazır giyim mağazalarında cironun yüzde 50’nin altında kaldığını beyan eden üyelerin oranı temmuzda yüzde 19 iken ağustosta yüzde 31’e ulaştı. Aynı dönemde cirosu yüzde 81’in üzerinde olan hazır giyim firmalarının oranı yüzde 49’dan yüzde 29’a geriledi. 

Caddelerde de mağaza ciroları yüzde 81’in üzerinde olan firmaların oranı yüzde 57’den yüzde 45’e düştü.



Ağustosun ihracat şampiyonu da hazır giyim

Öncel, ağustos ayında yurt içindeki hazır giyim mağazalarında ciro kaybına rağmen ihracat tarafında işlerin yolunda gittiğini ifade ederek, hazır giyimin temmuzda 1,8 milyar dolarla aylık ihracat rekorunu kırdığını, ağustosta da en çok ihracat yapan sektör olduğunu kaydetti ve ekledi: 
 

İhracattaki artışa rağmen iç pazarda hazır giyim markalarımız ağustosu mutsuz geçirdi. 

İndirimlere ve kampanyalara rağmen hazır giyimden ve restoran harcamalarından kısan tüketici, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve televizyon gibi elektronik ürünlerle, beyaz eşya, mobilya, bisiklet ve scooteri tercih etti. 

Düğünlerin de markalı mücevher satışına büyük katkısı oldu. Özellikle mobilyada büyük bir talep patlaması oldu.

Elektronik, mobilya, mücevher markalarımız ağustosta hem AVM’lerde hem de caddelerde yüzde 100 ve üzeri ciroyu yakaladılar. 


“Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması büyük avantaj”

Sinan Öncel, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de perakendedeki dalgalanmanın bir süre daha devam edeceğini öngördüklerini belirtti.

Kiralamalarda yıl sonuna kadar KDV ve stopaj indiriminin ardından Kısa Çalışma Ödeneği’nin iki ay daha uzatılmasının sektör için büyük avantaj olduğunu aktaran Öncel, kamu destekleri sayesinde Türkiye’de ABD ve Avrupa’dakine benzer bir iflas dalgasının yaşanmadığını hatırlattı.

Öncel, "Devletimizin bu önlemleri sayesinde bugüne kadar geldik. Ancak markalarımızı ciddi olarak tehdit eden ‘yeni koşullar’a karşı ivedilikle bazı AVM’lerde kiracılara detaylı bilgi verilmeyen keyfi ortak alan işletme gideri uygulamasına son verilmesi ve kira güncellemeleri gerekiyor" diye devam etti.
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU