Vegan yaşamak, insanları Kovid-19 gibi zoonotik hastalıklardan korur mu?

Bulaşıcı hastalık uzmanı Gregory Gray, "Yapabileceğimiz en iyi şey, birbirimizi hasta etmeden yaşamaya çalışmak" dedi

Zoonotik mikroplar, hem bulaştıran hayvanı hem de insanları enfekte etme kabiliyetine sahip. Ebola, SARS, MERS ve son olarak da Kovid-19, omurgalı hayvanlardan insanlara geçen zoonotik virüsler olarak biliniyor (Unsplash)

Kovid-19’a neden olan Sars-Cov-2’nin kesin kökeni hala belirsiz olsa da epidemiyologlar, virüsün hayvan kökenli, yani zoonotik olduğundan emin.

Bu durum, sosyal medyada birçok kişinin Kovid-19’la hayvan tüketimi arasında ilişki kurmasına neden oldu. Bu kişiler arasında vegan fenomen Ed Winters da bulunuyor.

USA Today’e konuşan Winters, "Hayvanları tüketim için kullanmasaydık, koronavirüs de dahil olmak üzere bu hastalıkların çoğu insanlara geçmezdi” diye yazdı.

Ancak Popular Science’a göre bu tür iddialar, insan ve hayvan ilişkilerinin karmaşık dinamiklerini göz ardı ediyor. Çünkü insanlar hayvanları tüketmese de onlarla, iç içe yaşıyor. İnsanlarla yaşayan kediler ve köpekler, çiftliklerdeki atlar, sokaklara inen yaban hayvanları, evleri işgal eden fareler ve böcekler buna örnek olarak verilebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun yanı sıra insanlar insanlığın binlerce yıldır hayvanları yediğini de hatırlamak gerekiyor. Guardian’a göre yirminci ve yirmi birinci yüzyıllarda ciddi salgınların art arda kendini göstermesi hayvan endüstrisinin yoğunluğundan kaynaklanıyor.

Duke Üniversitesi bulaşıcı hastalık uzmanı Gregory Gray konuyla ilgili, “Yapabileceğimiz en iyi şey, birbirimizi hasta etmeden yaşamaya çalışmak” ifadelerini kullandı.

Gray’a göre insanlar et yemeyi bırakırsa tüketim için yetiştirilen veya avlanan hayvanlarla temasının azalacağı doğru. Çünkü hayvanların tüketilmesi, yeni zoonotik hastalıkların oluşumunda önemli bir etken.

Ancak tamamen vegan yaşasa bile insanın bağışıklık sistemine yabancı olan patojenleri taşıyabilecek hayvanlarla temas sona ermiyor. Bilim insanı düşüncelerini şu sözlerle açıkladı:

Bu yöntemin türler arası bulaşmayı durdurabileceğini sanmıyorum.

İnsanların kitlesel biçimde veganlığı benimsemesinin zorluğunun yanı sıra, hayvan tüketimini zoonotik hastalıklar açısından güvenli hale getirmek için bazı yollar da mevcut.

Duke Üniversitesi'nin çiftlik hayvanlarında yeni zoonotik hastalıkların ortaya çıkışını izlemek için oluşturduğu projeye dahil olan Gray, şu açıklamalarda bulundu:

Bazen pandemiye dönüşen bu salgınlara tepki üretmek yerine geriye dönüp, bu mesleklerdeki insanlara neyin geçtiğini ve hangi virüsleri daha iyi gözetlememiz gerektiğini belirlememiz gerekiyor.

 

Independent Türkçe, Popular Science

DAHA FAZLA HABER OKU