Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu dönemde şu düğünlerden, yemekli merasimlerden vazgeçin

Salgın sürecinin birçok ülkeyi ekonomik olarak olumsuz etkilediğini ifade eden Erdoğan, Türkiye ekonomisine ilişkin "Tüm dünyayı kasıp kavuran bu salgından hasarsız çıkmak mümkün değildir" dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Türkiye Sigorta Tanıtım Töreni'de açıklamalarda bulundu.

2016 yılında Türkiye Varlık Fonu'nun kurulduğunu anımsatan Erdoğan, fonun 8 farklı sektör, 20 şirket ve taşınmazlardan oluşan güçlü bir portföye ulaştığını kaydetti.

Yeni bir stratejik hamleyi harekete geçirdiklerini belirten Erdoğan, "Bu yönde 2 kritik adım attık. Eksik kalan yanını da tamamlamış oluyoruz. Ziraat, Halk, Güneş sigorta, Ziraat, Halk ve Vakıf Emeklilik bundan sonra Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik olarak devam edecek. Böylece 38 bölgeyle ülkemizin en büyük sigorta ve emeklilik şirketini tesis ediyoruz" dedi.

"Maliyetler düşecek"

Fon tutarı 154 milyon liraya ulaşan BES sistemindeki adımlarla uzun vadeli düşük maliyetli bir kaynak sağlanacağını kaydeden Erdoğan, "6 köklü kurumumuzun faaliyetlerinin tek çatıda toplanması maliyetleri düşürecek ve yeni bir dinamizm kazandıracak" ifadelerini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

Türkiye Sigorta yenilikçi bakış açısıyla daha geniş kesimlere ulaşmak adına önemli bir misyon üstlenecektir. Kazanç gayesi yanında sektör ve kamu yarınını da düşünmesi yenilikçilik açığını giderecektir. Sigorta ve emeklilik tarafında önemli gelişmelerin yaşanmasını bekliyoruz. Adını gücünden alan Türkiye Sigorta'nın küresel rekabette ülkemizi zirveye taşımasını ümit ediyorum. 

"Birçok devlet hazırlıksız yakalandı"

Erdoğan, "Çin'de başlayan Kovid-19 salgınının dünya için en ciddi sağlık krizlerinden biri olduğunu anımsatarak, "900 bine yakın insanın hayatına neden olan salgına birçok devlet hazırlıksız yakalanmıştır" ifadelerini kullandı.

Dünya hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı bir döneme girdiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

Hayatımızın her alanını derinden sarsmıştır. Ekonomiden turizme kadar salgının artçı şoklarını hissediyoruz. 2020'nin ilk yarısında tüketim alışkanlıklarında değişiklikler, işsizlik rakamlarında yükseliş olmuştur.

Ekonomik veriler Almanya, ABD, Japonya gibi büyük ekonomilerin bile sarsıldığını gösteriyor. 2020'nin 2. çeyreğinde Almanya yüzde 11,7, Fransa yüzde 19 ve İspanya yüzde 22,1 oranında daralmıştır. Türkiye ilk çeyrekte yüzde 4,4 büyümüş, ikinci çeyrekte ise yüzde 9,9'luk küçülme ile bu ülkelerden ayrışmıştır. 

"Salgın sürecinden menfi etkilendiğimiz bir gerçektir"

Erdoğan, salgına karşı alınan tedbir ve destek politikalarının katkısı olduğunu belirterek, "Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ile firmalarımızı esnafımızı korumaya aldık. En kritik evrede ne sağlık sisteminin çökmesine ne de ekonomimizin durmasına izin verdik. Sürekli karamsarlık yaşatan muhalefetin bizi çekmek istediği tuzağa düşmedik" dedi.

Soğukkanlılıkla süreci başarıyla yönettiklerini ifade eden Erdoğan şunları kaydetti:

Hamdolsun ülkemizi bugünlere kadar getirdik. Eskiler sel gider izi kalır derler tüm dünyayı kasıp kavuran bu salgından hasarsız çıkmak mümkün değildir. Kimi iş kollarında bizim de menfi etkilendiğimiz bir gerçektir. Biz diğer ülkelere göre asgari düzeyde tutmayı başardık. 

Hem kamu hem de özel sektörümüze sektör yatırımlarımıza hız verdik. Ekonomimizi yeniden rayına oturttuk. Ağustos ivmeleri bunu gösteriyor. Reel kesim güven endeksi 75,2 seviyesinden Ağustos’ta 105,2 seviyesine yükseldi. Ekonomik güven endeksi 65,2'den 85,9 seviyesine çıktı. Satın alma yöneticileri endeksi 42,7'den 54,3 seviyesine ulaştı. Bu endeks temmuz ayında 2011'in şubatından bu yana en yüksek seviyesine geldi. 

"Ülkemizin bileğini bükemeyenler silah olarak ekonomiye sarılmıştır"

Türkiye’nin her alanda ve her sektörde büyüme gösterdiğini kaydeden Erdoğan şöyle devam etti:

Türkiye'yi taviz vermeye ve iddialarından vazgeçirmeye çalışmışlardır. Netice de Türkiye'nin yeterince güçlü olmadığı zamanlarda almıştır. Tarih boyunca ülkemizin bileğini diplomaside askeri alanda bükemeyenler silah olarak ekonomiye sarılmıştır. Gecelik faizlerin yüzde 7500'lere çıktığı günleri yaşamıştır. Vergi ödemelerinin faizleri karşılamadığı zamanlar oldu. IMF kapılarında birkaç milyar dolar için avuç açtığımız günleri hatırlıyoruz. 

Ekonomi bürokrasinin dışlandığı, IMF komiserlerine teslim ediliği utanç zamanlarına şahit olduk. Her 10 yılda bir tekrarlanan krizlerle ülkemiz yıllarca patinaj yapmıştır. Ülkemiz gerçek potansiyellerini kullanamamıştır 2002'den itibaren buna son vererek ekonomide kaynak ve zarar israfının önüne geçtik. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekonomide yeni bir döneme girdik. Ülkemizin hak ve hukukunu korkusuzca savunuyorsak bunun arkasında özgüven vardır. Ne dediler kur faiz enflasyon ne duruyorsunuz IMF'ten borç alın ne dedik biz o sizin şanınızdır. Biz asla IMF kapısını çalan bir iktidar olmayacağız dedik olmadık.

"Vazgeçin bu dönem düğünlerden ve yemekli merasimlerden"

Salgına karşı herkesin seferberlik içinde tedbirlere sarılması gerektiğini belirten Erdoğan "Tamam diye sloganlaştırdığımız maske, temizlik, mesafe kuralına uymaya davet ediyorum. Vazgeçin bu dönem düğünlerden, yemekli mesarimlerden, buralardan aldığımız haberler bizi üzüyor. Özellikle şu sigara olayına da bu dönemde ara verin, içmeyin kendinize acıyın biz sizi seviyoruz ve onun için de acıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU