Pandemi nedeniyle salonları kapatılan New York Filarmoni Orkestrası sokağa indi

Müzisyenler ekim ortasına kadar tüm kenti içeren sokak konserleri planlıyor

Koronavirüs pandemisi nedeniyle konser salonları süresiz kapatılan ve güz programı iptal edilen New York Filarmoni Orkestrası sokağa indi.

ABD'nin en köklü müzik topluluklarından biri olan ünlü orkestranın üyeleri New York'lular pandemi döneminde salonların kapatılması sonrası canlı müziğe hasret kalmasın diye sokakta müzik icra ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filarmoni üyeleri iki haftadır her haftasonu önceden açıklanmayan bir yerde maskelerini takarak konser veriyor.

Müzisyenler bazen yapan yağmura bazen de insanların ilgisizliğiyle karşılaşıyor ancak bazen yoldan geçen araç kornasıyla müziğe katılabiliyor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Week 2 of NY Phil Bandwagon begins today! Hope to see you on our travels. Last week’s launch of NY Phil Bandwagon featured the World Premiere of 2021 @sphinxorg Medal of Excellence Awardee @simoncomposer’s “loop” performed by New York Philharmonic violinist Yulia Ziskel, Principal Viola Cynthia Phelps, and cellist Sumire Kudo. Simon writes about “loop”: “I wanted to compose a piece about something that has affected me and many others around the world: the COVID-19 pandemic. Before this crisis, my life was filled with many different varying experiences, but COVID-19 has forced my daily regime into a seemingly never-ending loop. My piece, “loop,” represents my mundane, day-to-day life for the past four months.” See you on the road today through Sunday for week 2 of #NYPhilBandwagon with musicians of the NY Philharmonic and countertenor and producer @arcostanzo! #nyphil #nyphilharmonic #nyphilbandwagon #nyc #newyorkcity

New York Philharmonic (@nyphilharmonic)'in paylaştığı bir gönderi ()

Opera sanatçısı Anthony Roth Costanzo böylesi anları "Sanki tüm şehir bizim orkestramızmış ve biz de solistlermişiz gibi hissettiriyor" diye tarif ediyor.

Brooklyn'deki Betty Carter Parkı'ndaki konser sonrası AFP'ye konuşan Costanzo "Pandemi sırasında, bu toplumsal değişim anında, insanlarla yeniden bağlanmak ve konsere gitme ritüelini yeniden icat etmemiz gerektiğinin farkına varmak amacıyla birlikte yeni yollar keşfediyoruz. Bu yalnızca insanları evimize getirmek değil, evimizi dünyaya açmak ve yaptığımız müziği paylaşmak hakkında" dedi.

Cuma akşamı Castanzo'un yanı sıra keman ve viyola çalgıcıları Quan Ge ve Cong Wu, Mozart'ın eserlerinin yanı sıra "Batı Yakası'nın Hikayesi" müzikalinden bir New York şarkısı "Somewhere"'i de çaldı.

Geleneksel klasik müzik konserlerinin aksine New York Filarmoni Orkestrası, parçalar sırasında izleyicileri dans etmeye ve alkışlamaya da teşvik ediyor. İnsanları balkonlarından görüntü alırken onlarca izleyici de evcil hayvanları ve çocuklarıyla konseri izliyor. 

Kovid-19 pandemisi nedeniyle çok sayıda müzisyen gibi filarmoni orkestrası üyeleri de konserlerini internete taşıdı ancak Cong bunun "aynı olmadığını" söyledi.

Viyola çalgıcısı "Müzik iletişim kurmak hakkında. Sahneye ihtiyacımız var. Dışarıda insanlarla oynuyoruz, enerji paylaşıyoruz ve enerji alıyoruz" dedi.

Organizasyon en az ekim ayı ortasına kadar cuma, cumartesi ve pazar günleri kentin 5 ilçesini de kapsayacak şekilde sürpriz konserler düzenlemeyi planlıyor.

 

Indpendent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU