Sağlık Bakanı Koca, hakemli tıp dergisindeki iddialara akademik makaleyle cevap verdi: Birçok Avrupa ülkesinde ortalığı kasıp kavuran trajediler Türkiye'de yaşanmadı

Hakemli tıp dergisi The Lancet'te yayınlanan bir makaleye aynı dergiye yolladığı bir makaleyle cevap veren Sağlık Bakanı, Türkiye'de doktor ve araştırmacıların kısıtlamayla karşılaşmadığını belirtti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca / Fotoğaf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yazdığı bir makale dünyanın bilinen hakemli tıp dergilerinden The Lancet'te yayınlandı.

Koca söz konusu makalade, Türkiye'de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin "bilimsel çalışmalara müdahale edildiği" iddialarına karşı çıktı. 

Türkiye'de araştırmacıların çalışmasına yönelik herhangi bir kısıtlama olmadığını belirten Koca, "Sağlık Bakanlığı, daha önce olduğu gibi bilime ve bilimsel çabalara verdiği önemi ve desteği sürdürecek" ifadelerini kullandı. 

Koca'nın yazdığı makalenin başlığı, "Türkiye'de Kovid-19 Üzerine Bilimsel Araştırmanın Teşviki". 

"Birçok Avrupa ülkesinde ortalığı kasıp kavuran trajediler Türkiye'de yaşanmadı"

Bu makale, Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram ve meslektaşları tarafından 15 Ağustos'ta aynı dergide "Türkiye'de Kovid-19 Üzerine Bilimsel Araştırmaya Müdahale" başlığıyla yayımlanan bir başka makaledeki iddialara cevap mahiyetinde. 

Bakan Koca makalesinde, Kovid-19'un ortaya çıktığı tarihten bu yana Sağlık Bakanlığının seçkin Türk bilim insanlarının rehberliğinde salgınla mücadele ettiğini anlattı. Bakan, Bayram ve meslektaşları tarafından yazılan makalenin yalnızca iddialar içerdiğini, herhangi bir araştırma ve kanıta dayalı olmadığını söyledi.

Koca, salgının Türkiye'deki seyrine ilişkin, "Kovid-19'un ortaya çıkışından bu yana birçok Avrupa ülkesinde ortalığı kasıp kavuran trajediler Türkiye'de yaşanmadı" ifadesini kullandı.

"Doktorlar, herhangi bir sınırlama olmaksızın PCR testi talep edebiliyor"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yönergelerinden, vaka ve ölüm tanımlarının kullanıldığının altını çizen Koca, bir doktorun sınırlama olmaksızın herhangi bir hasta için herhangi bir zamanda bir PCR testi talep edebildiğini ifade etti.

Koca, aynı şekilde, DSÖ tanımları ve önerilerine uygun olarak, Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) testi pozitif olan hastaların, pozitif vakalar olarak rapor ediliğini bildirdi. 

"İnsani yardımın bir parçası olarak, ihtiyacı olan birçok ülkeye kişisel koruyucu ekipman desteğinde bulunan Türkiye'nin, kendi sağlık çalışanlarının ekipman ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olduğu yönünde makalede yer alan iddialar, tartışmaya layık değil" değerlendirmesinde bulunban Koca, Türkiye'de herhangi bir araştırmacının çalışmasına yönelik kısıtlama olmadığını yazdı.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU