Metropoll'den seçim anketi: Yavaş ve İmamoğlu Erdoğan karşısında ne kadar oy alıyor?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri anketine göre Erdoğan'ın seçileceğini düşünenlerin oranı yüzde 55 olarak açıklanırken, yüzde 39'luk kısım kazanamayacağını düşünüyor

Fotoğraf: AA

Metropoll araştırma şirketi, cumhurbaşkanlığı seçiminin nabzını tuttu. Yapılan ankete göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi kazanabileceğini düşünenlerin oranı yüzde %55'i buluyor.

%14,5’i Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Erdoğan’ın kesinlikle kazanacağını, %40,9’u ise kazanacağını düşünüyor

Dolayısıyla seçmenlerin %55’i Erdoğan’ın kazanabileceği algısına sahip görünüyor.

metropol 1.JPG
Fotoğraf: Metropoll Araştırma

 

İmamoğlu, Akşener ve Yavaş

Olası Cumhurbaşkanlığı seçimi senaryolarında da belli lider figürlerinin toplum nezdinde ön plana çıktığı; "ittifaklar doğrultusunda" bazı isimler üzerinde ortaklaşıldığı göze çarpmakta. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı aday gösterilmeleri halinde, yaklaşık %43-43,5 oranında destek topluyorlar.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de %38,3 seviyesinde destek buluyor. Bu üç ismin de Millet İttifakı’nın oy potansiyelini daha önce gündeme gelen Muharrem İnce ve Abdullah Gül gibi isimlerden daha ileri taşımakta olduğu gözleniyor.

metropol 2.JPG
Fotoğraf: Metropoll Araştırma

 

%67’lik kesim "İstanbul Sözleşmesi'nden" çıkmayalım dedi

Kadınlara yönelik vahim şiddet olayları ve İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması, yaz boyunca Türkiye’de gündemin, kadınlar ve hakları ile kadınların toplumdaki konumları üzerine odaklanmasına neden oldu.

İstanbul Sözleşmesi’nden haberdar olan seçmenlerin %67’si, bu anlaşmadan çekilmememiz gerektiğini düşünüyor. Buna kar ş ılık, %23’lük kesim ise Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi gerektiği kanaatinde.

metropol 3.JPG
Fotoğraf: Metropoll Araştırma

 

Çoğunluk geçim şartlarının kötüleştiğini düşünüyor

Refah düzeyinde irtifa kaybı yaşandığı algısı, toplumun önemli bir kısmını etkiliyor. Ağustos 2020 itibariyle, %63’lük bir çoğunluk, refah düzeyinin/geçim şartlarının kötüleştiği düşüncesinde. Buna karşılık, refah düzeyinin iyileştiğini söyleyenler %9 seviyesinde kalıyor.

metropol 4.JPG
Fotoğraf: Metropoll Araştırma

 

Halkın dolara bakışı

Seçmenlerin büyük çoğunluğu (%75), dolardaki artışın sadece döviz ile iş yapanları değil, tüm toplumu kaygılandırması gerektiğini düşünüyor. Diğer bir deyişle, toplumun ezici çoğunluğuna göre, doların yükselişi sadece “Dolar ile maaş alanlar ve Dolar ile iş yapanları” düşündürtmemeli; Türkiye’deki herkesi kaygılandırmalı.

metropol 5.JPG
Fotoğraf: Metropoll Araştırma

 

Independent Türkçe, Metropoll

DAHA FAZLA HABER OKU