Sosyal medyada rakip firmanın sayfası kapansın diye spamlamak tazminat sebebi

Facebok’ta rakibi hakkında ‘ürünleri zehirli’ diye paylaşım yapan ayakkabı firması tazminata mahkum edildi. Avukat Rıdvan Yıldız, rakibinin sayfasını kapattırmak için spamlamanın da tazminat sebebi olduğunu söyledi

Sosyal medyada raikp firmaları karalamak suç teşkil ediyor / Fotoğraf: Twitter

Sosyal Medya’nın yaygınlaşması ticari kullanımı da artırdı. Sosyal medyayı reklam ve müşterilere ulaşmak için kullananlar olduğu kadar, rakiplerini karalamak için kullananlar da bulunuyor.

Ancak rakibini karalamaya çalışanların iş hukuka taşındığı zaman yaptıklarından zararlı çıkma olasılığı hayli yüksek.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi bu konuda örnek bir karar verdi. .

Yargıtay bu kararında bir ayakkabı firmasını, rakibinin ayakkabılarını zehirli olarak gösteren Facebook paylaşımları nedeniyle 5 bin lira tazminata hükmetti.

Firmanın 'paylaşımı işçilerin yaptığı, hemen sayfadan kaldırıldığı ve paylaşımı sadece üç kişinin gördüğü" yönündeki savunması da geçerli kabul edilmedi.

Fotoğraf paylaşıp, “D.’den ayakkabı alanların sonu budur” yazdılar

Olayın geçmişi karar dilekçesinde şöyle özetlendi.

Facebook internet sitesinde "D. Bayan Ayakkabı" profil adı altında yapılan paylaşımda yabancı bir marka olan "D.’den ayakkabı alanların sonu budur. Herkesi Türkiye'de üretilen ayakkabıları almaya davet ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Bunun üzerine D. firması avukatları aracılığı ile D. Bayan Ayakkabı firmasından gerçeği yansıtmayan ağır ithamlarda ve iddialarda bulunduğu, firmanın itibarını zedelemeye çalıştığı suçlamaları ile 10 bin lira tazminat talebiyle davacı oldu.

Açılan mahkemede şikayet edilen firmanın avukatı müvekkilinin iş yerinde bulunan Facebook hesabından kendisinin asla böyle bir paylaşımda bulunmadığını, müvekkilinin iş yerinde yoğun dönemlerde 1-2 günlük part-time çalışan işçilerin yapmış olabileceğini, ayrıca bu paylaşımın 15 dakika sonra kaldırıldığını, sadece üç kişi tarafından beğenilmiş olduğunu, paylaşımın davacıya zarar verecek boyutta olmadığını iddia ederek davanın reddini talep etti.

Bilirkişi raporunda ise Facebook’a konulan zehirli ayakkabılar diye tabir edilen ayakkabıların verdikleri zararlara dair hastalıklı birkaç ayak resmin ve doğruluğu araştırılmadan eklenen bilgilerin tüketici üzerinden yanıltıcı etki yaratabileceğine dikkat çekti.

Bilirkişi raporunu dikkate alan mahkeme paylaşımın haksız rekabete ve kişilik haklarına ihlale girdiğini belirterek, davalı şirketi beş bin liraya mahkum etti.

2015 yılı içerisinde sonuçlanan mahkemenin ardından tazminata mahkum edilen şirket, dosyayı temyiz amaçlı Yargıtay’a taşıdı.

Ancak Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 11. Hukuk Dairesi 2017/7334 K. sayılı kararı ile temyiz talebini reddederek mahkemenin kararını onadı.

rıdvan.jpg
Avukat Rıdvan Yıldız / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Yıldız: Sosyal medya rakiplere zarar vermek için de kullananlar var

Konuyu yorumlayan Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları–Sosyal Medyada Hukuk kitabının yazarı Av. Rıdvan Yıldız, sosyal medyada rakiplere zarar vermek için farklı yöntemler kullanıldığına dikkat çekerek, “Karalayıcı yorumlar, fake hesaplarla ağır ithamlar ve Sosyal Medya hesaplarını spamlayarak kapatılmasına neden olmak gibi şekillerde meydana gelmektedir” diye konuştu.

Yıldız, ancak Türk Ticaret Kanunu’nun haksız rekabet hükümlerine göre başkalarını veya onların mallarını, iş ürünlerini, fiyatlarını, faaliyetlerini veya ticari işlerini yanlış, yanıltıcı veya gereksiz yere incitici açıklamalarla kötülemek yasakladığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“İki yıla kadar hapis cezası da var”

Bunun ihlali halinde maddi ve manevi tazminat davaları açılabilecektir. Ayrıca bu fiiller suç olarak tanımlanmış olup 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılması da söz konusudur. Sosyal Medyayı kullanarak rakiplerini karalamak ve zarar vermek ticaret ahlakına uymadığı gibi hukuki ve cezai yaptırımları da bulunmaktadır.”

“Spamlamak da suç”

Yıldız, kimi zamanda bazı kişilerin spamlamak diye tabi edilen sosyal medya ağına yoğun şikayet ile ya da bazı fake hesaplar kullanılarak rakibin sosyal medya sayfalarının kapanmasına ya da sınırlandırılmasına neden olduğuna dikkat çekerek şu uyarıda bulundu:

Borçlar Kanunu 49. Maddesi’nde  ‘Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür’ ve yine Borçlar Kanunu’nun 58 maddesi “Kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir’ hükümleri var.

Bu maddeler  değerlendirildiğinde haksız spam nedeniyle sosyal medya hesabı kapanan kullanıcı maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. Ayrıca kullanıcı hakkında yapılan spam çağrısı ile haksız rekabet suçunun oluşması halinde hapis cezası da söz konusu olabilecektir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU