Pandemi, binlerce kişinin Aşure Günü'nde Kerbela'ya akın etmesine engel olmadı

Dünya Sağlık Örgütü geçen hafta Irak'taki koroanvirüs vakalarının "alarm verici düzeyde arttığı" uyarısını yapmış ve toplu etkinliklerden kaçınılmasını tavsiye etmişti

Irak'ta Kovid-19 nedeniyle 7 bine yakın kişi hayatını kaybetti (AP) 

Dünya genelinde Kovid-19 pandemisinin başlamasından bu yana Müslümanlar arasındaki en büyük toplu etkinliklerden biri yapıldı. Binlerce Şii, Aşure Günü etkinlikleri için Irak'ın kutsal kentlerinden Kerbela'ya akın etti.

MÖ. 680 yılında Kerbela Savaşı'nda Hz. Muhammed'in torunu ve Hz. Ali'nin oğlu İmam Hüseyin ile ailesi ve destekçilerinden 72 kişinin öldürülmesini anmak için her yıl Muharrem Ayı'nın 10. gününde Aşure Günü etkinlikleri yapılıyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Normalde dünyanın her yerinden milyonlarca Şii bu günde omuz omuza dua edip ağlamak için Hüseyin'in gömülü olduğu altın kubbeli İmam Hüseyin Türbesi'ne geliyor. Ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle bu yıl sayı epey düşük kaldı.

Koronavirüs tedbirleri alınsa da çok sayıda kişi türbeye yüzünü sürdü

Türbe dışında geniş alanlarda küçük gruplar halinde toplanan Şii hacılar siyah renkli matem kıyafetlerine bu yıl cerrahi maske ve eldiveni de dahil etti.

Gezici türbe yetkilileri ince hortumlarla kalabalıklara dezenfektan spreyi sıkarken maskesi bulunmayanlara maske dağıtımı gerçekleştirildi.

Türbeye girmeden önce ziyaretçilerin ateşi ölçülürken yere sosyal mesafeyi hatırlatan uyarılar yerleştirildi. Ayrıca kişilerin saygı ifadesi amacıyla duvarları öpmesini önlemek için geniş naylon örtüler kullanıldı.

Ancak türbe içerisinde alınan önlemlere rağmen birçok kişi İmam Hüseyin'in mezarının bulunduğu parmaklıklara maskelerini çıkartarak yüzlerini bastırdı ve ellerini sürdü.

 Çok sayıda ağlayan kişininin elleriyle yüzlerini sildikten sonra parmaklıklara dokundu. Koronavirüs bu yolla diğer kişilere bulaşabiliyor.

Komşu İran'dan genellikle Aşure etkinlikleri için Irak'a on binlerce Şii hacı gidiyordu.

Ancak 21 bin ölümle koronavirüsten en büyük darbe alan Ortadoğu ülkesi İran bu sene Aşure yürüyüşlerini, iç mekanda yapılan törenleri ve müzik performanslarını yasaklamış bunun yerine devlet televizyonlarından dini ritüeller yayımlanmıştı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in ek başına maskeyle dua ederken görüntüleri de basına servis edilmişti.

Bu ay koronavirüs vakalarında hızlı bir artışa sahne olan Lübnan'da da Şii Hizbullah ve Amal hareketleri geniş çaplı Aşure etkinleri düzenlememişti.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU