Mısır Müzesi'nde çığlık atan bir adam ve bir kadın

Mumya dünyası heyecan verici ve gizemli bir dünyadır ve mumyalar ilk kez Mısır Müzesi'nden Fustat Medeniyet Müzesi'ne gidene kadar Kahire sokaklarında Kraliyet geçit töreniyle halka gösterilecektir

Fotoğraf: Arrow Media

1881'de Batı anakarasının Deir el-Bahariye'nin Luksor şehrinin yakınlarında Mısır kral ve kraliçesine yakınlığı ile bilinen 40'a yakın mumya bulundu.

Ancak bu mumyalar arasında keçi derisine sarılmış 20-25 yaşlarında bir genç adam vardı. Bilindiği üzere eski Mısırlıların ileri gelenlerinde keçi derisi necis sayılırdı.

Bu genç mumyanın ağzı açık olduğunu ve çığlık atar vaziyette olduğu görüldü. Bu nedenle bu mumyanın adı "Çığlık atan adam" olarak kayda geçti.

Bilim adamları bu mumyanın kimliğini teşhis konusunda kararsız kaldılar. Çoğunluk Mısır'ın dul Kraliçesi Ankhsenamun'la evlendirilmesi için gönderilen Husilerin kralının oğluna ait olduğuna kanaat getirdi.

Bilindiği üzere Mısır Kraliçesi'nin eşi Tut'un ölümünden sonra Husilerin kralına oğlu ile evlenmek için bir mektup gönderdi. Kraliçe bir Mısırlı ile evlenmeyi istememiş ve Mısırlı bir kahinle evlenmeyi reddetmişti.

Husi Kralı, evlilik talebini inandırıcı bulamadığı için kraliçeye elçi gönderdi ve kraliçenin böyle bir talebinin olup olmadığını teyit etti.

Böylece oğlunu Mısır'a gönderdi; ancak Mısır Ordusu'nun Komutanı Haremheb onu öldürdü. Bu nedenle bu mumya, Mısır Müzesi'nde bilinmeyen bir yerde kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat ikinci mumya iyi derecede mumyalanmış genç bir kıza aitti. Yapılan mumyalanma tekniğinden bazıları bu mumyanın 11. Ramses'in kızı 'Prenses Merit Amon' ile ilişkili olduğunu düşündü.

Çünkü ismi keten sargılar üzerine yazılmıştı. Hiksoslar'a karşı mücadeleyi başlatan Sekenner'in kızıydı.

Sekenner, güzel bir yerde yaşıyordu. Hiksoslar ise deltada Efaris yada Dabia denilen bölgede yaşıyorlardı. Bu mumyada ağzı açık, çığlık atar vaziyette ve sol ayağı bükülmüş haldeydi.

Bu nedenle, bilim adamlarının çığlık atan adamın mumyası ile çığlık atan kadının mumyası hakkında kafası karışmıştı.

Ancak sürpriz şu ki, yaklaşık 3 bin yıl sonra mumyanın sırları ilk kez ortaya çıkıyor. Çığlık atan adam ve çığlık atan kadın mumyasının sırrını tüm dünyaya açıklayacağız.

Mumya dünyası heyecan verici ve gizemli bir dünyadır ve mumyalar ilk kez Mısır Müzesi'nden Fustat Medeniyet Müzesi'ne gidene kadar Kahire sokaklarında Kraliyet geçit töreniyle halka gösterilecektir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU