Prof. Mehmet Ceyhan: Artık test ve vaka sayısına bakarak illere göre tedbir almak etkili olmayacak

“Okulların açılışı neden 21 Eylül’e ertelendi? Bu tarihin bir özelliği mi var? Okullar ancak belirlenen hedefe ulaşıldığında açılmalı”

Fotoğraf: AP

 Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının kontrolden çıktığı görüşünü tekrar dile getirdi. Ceyhan, artık illere göre değil ülke genelinde tedbirler alınması gerektiğine dikkati çekti.

Hürriyet gazetesinden Hande Fırat’a konuşan Ceyhan, şunları söyledi:

Virüs her tarafa, yani tüm Türkiye’ye yayılmış durumda. Artık test ve vaka sayısına bakarak illere göre tedbir almak etkili olmayacaktır. Alınacak tedbirler ülke genelinde olmalı. Benim önerim yasak getirmek değil, ancak kişi sayısını kısıtlamak. Bazı etkinlikleri tamamen yasakladığınızda bireyler bunu gizli biçimde, daha tehlikeli ortamlarda yapmaya kalkıyorlar.

Pandemi planının revize edilmesi gerektiğini belirterek Ceyhan, şöyle konuştu:

Şu anda günlük kararlarla süreci yürütüyoruz. Bunu değiştirmek lazım. Daha önce yapılmış bir pandemi hazırlık planımız var. Ancak bunun revize edilerek bir eylem planına dönüştürülmesi gerekiyor. Vaka sayılarına göre hangi seviyede ne tedbir alınacak, ne kadar uygulanacak, hangi seviyede hangi tedbir ne şekilde kaldırılacak? Bunların hepsinin bir plana bağlanması gerekiyor.

Ceyhan, okulların planlanan açılış tarihi için de şu ifadeleri kullandı:

Okulların açılışı neden 21 Eylül’e ertelendi? Bu tarihin bir özelliği mi var? Hayır, yok. Erteleme tarihe göre olmamalı, hedefe göre erteleme yapılmalı. Dünya bunu yapıyor. Örneğin yeni vaka sayısı günlük test sayısının yüzde birinin altına indiğinde ya da günlük vaka sayısı 500’e indiğinde okullar açılacak gibi bir hedef konabilir. Okullar ancak belirlenen hedefe ulaşıldığında açılmalı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU