Nancy Atakan'dan genişletilmiş gerçeklik sergisi: Geleceği hatırlamak

Nancy Atakan'ın karantina döneminde yarattığı işlerden oluşan “Geleceği Hatırlamak” adlı sergisi 26 Eylül'e kadar görülebilir

Nancy Atakan'ın "Bitkilere Sonsuz Borcumuz" adlı çalışmasından detay görünüm (Pi Artworks Istanbul)

Sanatçı Nancy Atakan’ın üç buçuk aylık karantina döneminde evindeki küçük atölyede yarattığı çalışmalardan oluşan Geleceği Hatırlamak (Remembering the Future) adlı solo sergisi, genişletilmiş gerçeklik (XR) teknolojisi kullanan London Collective – Vortic Collect platformu üzerinde devam etmekte. 

Kişisel koleksiyonundan antika kumaşlar, fotoğraflar, işleme çizimler, kumaş kolajları ve danteller kullandığı yeni dikiş işlerinde Nancy Atakan, imge ve söz, hikaye anlatımı, kadın deneyimi, küreselleşme ve soylulaştırma konuları üzerindeki çalışmalarını yeni açılımlar getirerek sürdürüyor.

Atakan sanatsal çalışmalarını ürettiği karantina sürecinde gelecek nesiller için hayatta kalabilme anahtarının bitkiler dünyasından öğrenmek olduğuna kanaat getirmiş.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atakan iğne işlemelerinde, çalışmalarının bazılarında yalnızca imajları, diğerlerindeyse imajları kendi yazmış olduğu metinlerle beraber işleyerek, imge ve söz arasındaki ilişkiyi araştırmaya devam ediyor.

Antika bir kumaş üzerine işlediği Geleceği Hatırlamak (2020) ismindeki metin karantinadaki hislerini, korkularını, umutlarını ve düşüncelerini anlatıyor. 

Ele Ele (2020) adlı çalışmasının arka planı için, sanatçı nesilden nesle aktarılmış bir tasarıma sahip, girift işlemeli antika bir kumaş kullanıyor. Bu arka plan üzerine, üst üste gelen iki kumaş kolajın oluşturduğu görsel hikaye, kadınların güçlerini, enerjilerini ve deneyimlerini gelecek nesillerle paylaşarak ve onlara rehber bir el uzatarak liderlik etmeleri gerektiğine olan inancını anlatıyor.
 

Nancy Atakan, El Ele, 2020, Sanatçının koleksiyonundan işlemeli desen, iğne işi, kumaş, dantel, keçe, 121 x 121 cm-min.jpg
Nancy Atakan'ın "El Ele" adlı çalışması


Atakan’ın aidiyet ve çevresinde gözlemlediği küreselleşme ve soylulaştırma meselelerine odaklanan, önceki çalışmalarının devamında konumlanan Kök Salmak (2020) birbirleriyle örtüşen iki tarihsel tasvir yöntemini kullanıyor.

Minyatürlerdeki kuş bakışı açısını ve Batı perspektifini - güçlü kökleriyle yıkım ortasında ayakta kalmayı başarmış bir ağacı gösteren dikiş çizimi, mahalle sınırlarının Google Haritaları’ndaki havadan görünümüyle birleştirerek - bir arada gösterme arzusunu içeriyor.

Sergi, Pi Artworks’ün de üyesi olduğu, genişletilmiş gerçeklik teknolojisi kullanan London Collective – Vortic Collect platformu üzerinde 26 Eylül’e kadar devam edecek. Uygulama yalnızca IOS işletim sistemi üzerinde çalışıyor.

Nancy Atakan kimdir?

1946'da ABD'de doğan sanatçı Nancy Atakan, İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Seçili solo sergileri arasında; Hala Her Zaman olduğu gibi, Kalliopi Lemos ile, Pi Artworks Londra, Birleşik Krallık (2020); Translation in Motion, Maria Andersson ile, Riksidrottsmuseet, Stockholm, İsveç (2020);  Uygun Adım, Marş!, Maria Andersson ile, Salt Beyoğlu, İstanbul, Türkiye (2019); Under the Radar: 5533, Volkan Aslan ile, International Studio and Curatorial Program, New York, ABD (2018); Making a Shift, Maria Andersson ile, NKF - Nordic Art Association, Stockholm, İsveç (2017); Çizgiler Camiası, Pi Artworks İstanbul, Türkiye (2017); Sporting Chances, Pi Artworks Londra, Birleşik Krallık (2016) yer alıyor.

Seçili grup sergileri arasındaysa Weave Braid Attach, Textile Pioneers and Contemporary Expressions, Vasteras Konstmuseum, Vasteras, İsveç (2019); Arcadia Mundi, Macro Asilo - Museo Macro, Roma, İtalya (2019); The Compiler Screenings ‘Our Stories’, Susann Wintsch ve Chantal Molleur küratörlüğünde, White Frame, Stadtkino, Basel, İsviçre (2017); Küçük Yüzler, Büyük Bedenler, Elgiz Müzesi, İstanbul, Türkiye (2015); Stay With Me, Wesenburg Museum of Modern Art, Bremen, Almanya (2015); Türkiye’de Video Sanatının 40 Yılından 40 Video, 25. Ankara Uluslararası Film Festivali, Goethe Institute, Türkiye (2014); Bizzat Ben Kendim / Bir İkilem Olarak Ben, CerModern, Ankara, Türkiye (2013); Hayal ve Hakikat - Türkiye’den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar, İstanbul Modern, İstanbul, Türkiye (2011) bulunmakta.

2015 senesinde, editörlüğünü Hollandalı sanat eleştirmeni ve küratör Nat Muller’in gerçekleştirdiği, sanatçının eserlerine bütüncül bir bakış sunan, tamamı renkli basım Passing On adlı monografisi, Almanya Heidelberg ve Berlin’de bulunan sanat yayınevi Kehrer Verlag tarafından yayınlanmıştır.

DAHA FAZLA HABER OKU