Portland polisi, aşırı sağcı ve faşizm karşıtı eylemcilerin sert çatışmasına seyirci kaldı

ABD'nin Oregon eyaletindeki Portland kentinde aşısı sağcı eylemcilerle faşizm karşıtı karşı göstericiler arasında sert çatışmalar yaşandı

Aşırı sağcı gruptan bir kişinin karşı eylemcilere silah doğrulttuğu ancak ateşlemediği görüldü (Reuters)

ABD'nin Minneapolis kentinde mayıs ayında polisin George Floyd adlı siyahi Amerikalıyı gözaltı sırasında yaklaşık 9 dakika boyunca boynuna diziyle bastırarak öldürmesi sonrası ülke genelindeki ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı gösteriler sürüyor.

Cumartesi günü  Portland kentindeyse aralarında Proud Boys (Gururlu Çocuklar) ve silahlı milis üyelerinin de olduğu 100'den fazla aşırı sağcı gösterici, kent merkezinde polis karakolunu da içeren Justice Center önünde polise destek gösterisi yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüzlerce antifa (antifaşist) ve Siyahilerin Hayatı Önemlidir (Black lives Matter) eylemcisinin de karşı gösteri için alana gelmesiyle birlikte iki grup arasında taş, sopa ve yumruklu kavga çıktı.

Aşırı sağcı eylemcilerin yanlarında ateşli silahların yanı sıra boya topu atan tabancalar, metal sopalar, biber spreyleri olduğu görüldü.

Karşı göstericiler deyanlarında taş, havai fişek, kimyasal madde içeren şişeler bulundurdu. Kask ve kalkan taşıyan göstericiler zaman zaman birbirleriyle sert kavgalara tutuştu.

Polis ise yaklaşık iki saat boyunca yaşanan çatışmalara karışmayarak sadece izlemekle yetindi.
 


Washington Post'un haberine göre aşırı sağcı grup tarafından atılan patlayıcı cismin karnına isabet etmesi sonucu bir karşı eylemci yaralandı.

Polis yetkilieri pazar sabahı Twitter'dan yaptıkları açıklamada akşam saatlerinde Penumbra Kelly Binası çevresindeki bir başka yürüyüşte taş ve şişe isabet eden bazı polislerin yaralandığını ayrıca eylemcilerin toplanması için "ayaklanma" ilanı yaptıklarını açıkladı.

Açıklamada "Bölgeden ayrılmayanlar gözaltının yanı sıra göz yaşartıcı gaz ve diğer silahları da içeren kalabalık kontrolü yöntemlerine tabii tutulacak" dendi.

Yerel haber kanalları polisin bazı eylemcileri gözaltına aldığını da duyurdu.
 


ABD Başkanı Donald Trump temmuz ayında Portland'da George Floyd'un ölümü sonrası yaşanan gösterileri bastırmaları için federal güçleri görevlendirmişti.

Cuma günüyse ABD Başkanı kentteki eylemleri "delice" diye niteleyip Demokrat valilerin kontrolündeki kentlerde kanunsuzluk ve kaosun hakim olduğunu ileri sürdü

 

Independent Türkçe, Washington Post, Reuters, AP

DAHA FAZLA HABER OKU