Portland eylemcileri, federal ajanların şiddeti kasten tırmandırdığını iddia etti

Eyalet valisi, federal birliklerin perşembeden itibaren Portland'ı terk etmesi gerektiğini söylemişti

Portland'a sevk edilen güvenlik birimlerinin eylemcilere sert müdahalesi tartışma konusu (AFP)

Portland'daki göstericiler, kenti işgal eden federal ajanların bölgedeki şiddeti kasten tırmandırdığını ileri sürüyor.

Portland Belediye Başkanı Ted Wheeler'ın itirazlarına rağmen federal ajanlar Donald Trump tarafından kentteki federal adliye binasının korunması amacıyla konuşlandırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu birimler adliye binasını korumak ve gösterileri bastırmakla görevlendirilmişti. Ajanlar kente girmelerinden bu yana, herhangi bir açıklama yapmadan insanları tutuklayıp zorla işaretsiz arabalara bindirirken, protestocuları copla döverken ve göstericilere karşı biber gazı ve göz yaşartıcı gaz kullanırken görüntüleniyor.

MSNBC'ye konuşan bir eylemci, gösterilerde gerilimi federal ajanların tırmandırdığını anlattı:

Buraya tişörtlerle geldik, bize gaz sıkmaya başladılar. Gaz maskeleriyle geri geldik, bize ateş etmeye başladılar. Koruyucu yeleklerle geldik, başımızı hedef almaya başladılar... Şimdi de bize terörist diyorlar. Gerilimi kim tırmandırıyor? Biz değil.

Oregon Valisi Kate Brown çarşamba günü yaptığı açıklamada, Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi (CBP) ile Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) ajanlarının hepsinin Portland'ı terk edeceğini ve yerlerini Oregon Eyalet Polisi'nin alacağını söylemişti.

Valinin bu açıklaması çok erken yapılmış olabilir. Zira ABD İç Güvenlik Bakanı Chad Wolf, Brown'ın aksine, federal ajanların "Hatfield Federal Adliye Binası ve diğer federal mülklerin daha fazla saldırıya uğramayacağından emin olana kadar" kentte kalacağını belirtti.

Donald Trump da perşembe günü Twitter hesabından konuyu gündeme taşıdı:

Oregon Valisi Kate Brown işini yapmıyor. Portland'daki Anarşistleri ve Provokatörleri temizlemesi, bazı durumlarda da tutuklaması gerekiyor. Eğer bunu yapamıyorsa, Federal Hükümet onun yerine yapacaktır. Güvenlik tesis edilene kadar ayrılmayacağız.

Bakan Wolf, federal tesislerin korunacağından emin olduklarında federal birliklerin geri çekileceğini kaydetti. Ancak siyasi muhalifler "temizlenene" kadar ajanların Portland'da kalacağı tehdidinde bulunan Trump oyunun kurallarını değiştirmişe benziyor.
 


ABD Başkanı'na kendi Twitter hesabından yanıt veren Vali Brown, Trump'ın Portland istilasını "başarısızlık" şeklinde nitelendirdi:

Bence DC'nin siyasi şovunu yeterince gördük. Başkan'ın Amerikan şehirlerinin sokaklarına 'hükmetme' planı başarısız oldu.

İfade özgürlüğünü ve barışçıl protesto hakkını koruyacağız.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU