İlk yıldızlararası ziyaretçi 'Oumuamua'yla ilgili tartışma yeniden alevlendi: Buz dağı mı, uzaylılar mı?

“Hidrojen teorisi mantıklı görünmüştü çünkü nesnenin ince uzun şeklini ve kütle çekimsel olmayan hızlanışını açıklayabiliyordu”

Güneş Sistemi'nde keşfedilen ilk yıldızlararası nesne 'Oumuamua'ya dair sanatçı izlenimi (NASA)

Güneş Sistemi'nden 2017’de geçtiğinde bilim insanlarını hayli şaşırtan ilk yıldızlararası nesne 'Oumuamua’yla ilgili tartışma yeniden alevlendi.

İlk olarak, Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, nesnenin uzaylıların kullandığı bir uzay aracı olabileceğini öne sürmüştü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Mayıs’ta yayımlanan bir araştırmada 'Oumuamua’nın devasa bir moleküler buluttan kopan ve hidrojenden oluşan bir “buz dağı” olduğu ifade edilmişti.

The Astrophysical Journal Letters isimli hakemli yayında yer alan yeni bir çalışma ise nesnenin hidrojen buzundan oluştuğu fikrine karşı çıktı.

Çalışmanın ardındaki bilim insanları hidrojen hipotezinin gerçekte işe yaramayacağını savundu. Bu da Güneş Sistemi’nin gelişmiş uzaylılar tarafından ziyaret edildiğine dair hala umut olduğu anlamına geliyor.

Kore Astronomi ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'nde (KASI) kıdemli araştırmacı ve yeni çalışmanın başyazarı Dr. Thiem Hoang, şunları söyledi:

Hidrojen hipotezi başta mantıklı görünmüştü çünkü nesnenin ince uzun şeklini ve kütle çekimsel olmayan hızlanışını açıklayabiliyordu.

Ancak Sci-News’ün aktardığına göre bu hipotez, hidrojen buzunun yıldızlararası ortamda yok olabileceğini dikkate almamıştı.

Çalışmanın yazarlarından ve Harvard ve Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Dr. Avi Loeb, bunu şöyle açıkladı:

Biz, hidrojen buz dağlarının muhtemelen milyonlarca yıl süren bu yolculuktan sağ çıkamayacağından şüphelendik. Çünkü çok hızlı buharlaşırlar.

Loeb’e göre bir hidrojen buzdağının oluşumu için en muhtemel yer, yıldızlararası bölgenin en yoğun ortamları. Ancak bu ortamlar hem çok uzakta hem de hidrojen buzdağlarının gelişimi için elverişli değil.

Kilometreyle ölçülebilecek kadar büyük nesneler oluşturmak için, önce mikron büyüklüğünde taneler oluşturmak gerekir. Bu taneler, çarpışmalarla birbirine yapışır ve büyür. Ancak gaz yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde gaz çarpışmalarının neden olduğu ısı, tanelerin üzerindeki hidrojen mantosunu hızla buharlaştırabilir. Böylece daha da büyümeleri engellenir.

Bilim insanı bu nedenle, “termal süblimasyon” diye adlandırdığı buharlaşmanın, ‘Oumuamua büyüküğündeki moleküler hidrojen buz dağlarını yok edeceğini söyledi.

Bu sonuç, 'Oumuamua'nın dev bir moleküler buluttan koparak, Güneş Sistemimize yolculuk ettiği teorisini geçersiz kılıyor.

 

Independent Türkçe, Fox News, Sci-News, Live Science

DAHA FAZLA HABER OKU