Hande Fırat: İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmayı tartıştığınız süre boyunca kaç kadın daha öldürüldü, saydınız mı?

“Hangi aileyi koruyacağız? Kadının şiddet gördüğü yerde, kadının hakaret işittiği yerde, çocuğun dövüldüğü evde hangi aileden bahsediyoruz?”

Kabataş'ta ünlü bir kahve zincirinin sanat platformu olarak kullandığı bina duvarına kadın cinayetlerine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için 2018 yılında öldürülen 440 kadını temsilen 440 çift kadın ayakkabısı asılmıştı. (Fotoğraf: AA)

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, bir süredir devam eden tartışmalara tepki göstererek, "Sadece İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmayı tartıştığınız süre boyunca kaç kadın daha öldürüldü, saydınız mı?" düşüncesini dile getirdi. 

Fırat, bugünkü köşe yazısında kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne yönelik tartışmalara tepki gösterdi.

Hürriyet yazarı, şunları söyledi:

 Bu ölümler, bu şiddet, bu tecavüzler yaşanırken 'Aileyi koruyalım' diyerek bir kazanımdan vazgeçmek ne kadar doğru? Hangi aileyi koruyacağız? Kadının şiddet gördüğü yerde, kadının hakaret işittiği yerde, çocuğun dövüldüğü evde hangi aileden bahsediyoruz? 'E kadın sen de biraz sus, katlan azıcık, aileni koru yeter ki' mi diyeceğiz? Sizi döven bir insanla bırakın aynı yatağa girmeyi, aynı ortamda nefes almak ister misiniz?

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU