Sabah yazarı Hıncal Uluç: Okunacak gazete yapıyoruz da millet mi almıyor?

"Her 4 gazeteciden 1'i zaten işsizken, bu gençler geleceğe nasıl umutla bakacaklar peki?"

Fotoğraf: AA

Sabah gazetesi yazarı Hıncal Uluç, “okunacak yayın yapmadıkları için gazetelerin satılmadığını” söyledi.

Uluç, bugünkü köşe yazısında medyaya dair eleştiriler getirdi. Sabah yazarının yazısının bir kısmı şöyle:

Pazartesi öğleden sonra Haber Global kanalındaydım, 40 yıllık dostum, sevgili kardeşim Jülide Ateş, yıllar sonra ekranlara dönüş yaptı. "40" diye bir program sunuyor. Her birine 2 dakika cevap hakkınızın olduğu 40 soru.. Ama ne sorular.. Benim tüm yaşamımı, yazılarımı taramış bir ekip sanki. Ordan ahiretlik sorular çıkarmışlar..
Meraklısı perşembe gecesi, yani yarın 20.55'te Global'de izler.. Ben bugün bir sorudan söz edeceğim..
Jülide "Televizyon ve sosyal medya çıkınca, yazılı gazetecilik öldü" gibisinden başladı söze.. "Hayır ölmedi" dedim.. "Biz öldürdük.. Sen gazete yapmazsan, millet ne okuyacak, niye okuyacak ki.."
 

“Aslında bu sorunun yanıtını, 8 Ocak 2020 tarihli köşemde vermiştim uzun uzun” diyen Uluç, yazısından özetle şunları alıntıladı:

2019'da Türkiye genelinde yayınlanan 1106 gazeteden 100 tanesi kapanmış.. Her gazetede ortalama 10 kişinin çalıştığını düşünsek, bu 1000 meslektaşımızın daha işsiz kaldığı anlamına geliyor.. Hemen her ilde bulunan üniversitelerimizin hemen hepsinde var olan 'Basın/ Yayın' fakülteleri durmadan yeni gazeteci adayları yetiştirirken, gazetelerin kapanması ve yüzlercemizin işsiz kalması ne demek?. Hele araştırmalara göre günümüzde her 4 gazeteciden 1'i zaten işsizken, bu gençler geleceğe nasıl umutla bakacaklar peki?. .Ve peki, bu gazeteler neden kapanıyor?.

Efendim, sanal medya.. Millet internetten okuyor.. Efendim, başta kağıt artan maliyetler.. Ekonomik kriz zorluyor.. Tabii bunların ikisi de tartışılmayacak kadar önemli etken.. Etken de, biz kendimize bakıyor muyuz hiç?. Biz acaba, "Okunacak Gazete" yapıyoruz da, millet mi almıyor?

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU