“Uzaylı avcısı” teleskop, gece yarısı gerçekleşen gizemli bir kazada parçalara ayrıldı

Gözlemevi müdürü Francisco Cordova, “Uzman ekibimiz durumu değerlendiriyor” dedi

Arecibo Gözlemevi'nin havadan çekilmiş fotoğrafı (SETI Enstitüsü)

Uzaylı yaşamı araştıran ünlü, devasa teleskop Arecibo Gözlemevi, bu hafta sessizliğe gömüldü. Gece yarısı gerçekleşen yıkıcı bir kaza teleskobun reflektör çanağını parçalara ayırdı.

Geçen hafta yerel saatle yaklaşık 14.45'te, tesisteki metal bir kablo koptu ve yansıtma çanağını tahrip ederek 30 metrelik bir yarığa sebep oldu. 

National Science Foundation'a ait tesisi işleten Central Florida Üniversitesi'nin açıklamasına göre kablo, çanağı destekleyen platformu da parçalayarak zeminde enkaz oluşmasına yol açtı. Bu nedenle teknisyenlerin siteye erişiminin zorlaştığı bildirildi.

Gözlemevi müdürü Francisco Cordova, “Uzman ekibimiz durumu değerlendiriyor” dedi ve ekledi:

Odak noktamız personelimizin güvenliğini sağlamak, tesisi, ekipmanları korumak ve mümkün olan en kısa sürede tam faaliyete geri dönmektir. Böylece dünya çapındaki bilim insanlarına yardımcı olmaya devam edebiliriz. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın en büyük tek çanak teleskobu diye nitelenen Arecibo, 1963’te faaliyete başlamıştı. 1970'lerden beri Dünya dışı yaşam arayışında merkezi bir rol oynayan teleskop, sinema filmlerine de konuk olmuştu.

1997 yapımı kült film Mesaj’ın (Contact) baş kahramanı, uzaylılarla temas kurmayı uman ve Arecibo'da çalışan bir gökbilimciydi.

Arecibo projelerinin, hasar nedeniyle şimdilik askıya alındığı bildirildi. 

 

Independent Türkçe, Livescience

DAHA FAZLA HABER OKU