Trump "şaibe kaynağı" dedi, rekor sayıda oyun beklendiği posta hizmetlerine "bir şeyler" oldu

Trump’a milyonlarca dolar bağışlamış biri olan USPS Genel Müdürü DeJoy, posta yoluyla verilecek oyların zamanında sayılamayacağını savundu

Oregonlu bir Twitter kullanıcısı, kamyona yüklenmiş posta kutularının fotoğrafını paylaştı (@markdelaneysays/Twitter)

ABD’de kasım seçimlerine haftalar kala Başkan Donald Trump’la Demokrat rakibi Joe Biden arasındaki farkları gösteren anketler kadar Trump’ın seçimin meşruiyetine şimdiden gölge düşürmek için hedef gösterdiği postayla oy vermeye dair tartışmalar da gündemin ilk sıralarında yer alıyor.

Trump, Kongre’deki Demokratların koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili yeni yardım paketine ABD Posta Servisi’ne (USPS) ve seçim altyapısına daha fazla kaynak ayrılması teklifini dahil etme çabasını engellediğini açıkça dile getirdi.

ABD Başkanı, Fox Business kanalına perşembe günü yaptığı açıklamada, Demokratların posta yoluyla oy verme süreci için 3,5 milyar dolar (yaklaşık 25,8 milyar TL), USPS için de 25 milyar dolar (yaklaşık 184 milyar TL) ilave bütçe istediğini belirtti.

Tüm seçmenlerin adreslerine başvuru olmaksızın seçim pusulası gönderilmesini öngören "herkes için postayla oy kullanma" sistemine itirazlarını yineleyen Trump, “Bir anlaşmaya varmamamız, onların bu parayı alamayacağı ve herkes için postayla oy verme yöntemini gerçekleştiremeyecekleri anlamına gelir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberine göre Trump sonrasında verdiği brifingdeyse, posta yoluyla oy kullanmaya dair ödenek dahil bir anlaşmaya varılması halinde bunu veto etmeyeceğini belirtti.

Bununla birlikte Demokrat Parti’nin Kongre üyeleri, son anketlere göre Biden’ı 7 puan geriden takip eden Cumhuriyetçi Trump’ı, yeniden seçilme şansını artırmak amacıyla zor durumdaki USPS’e zarar vermeye çalışmakla suçladı.

Trump “postayla oy vermenin ne kadar güvenilmez bir yöntem” olduğu iddiasını aylardır dilinden düşürmezken, haberde ayrıca birçoğu ordu mensubu olmak üzere milyonlarca Amerikalının bu usulle yıllardır sorun yaşamadan oy vermiş olmasına dikkat çekildi.

USPS işini “eksiksiz yapamayacağı” uyarısında bulundu

Ülkede 5 milyondan fazla kişinin enfekte olduğu koronavirüs salgını nedeniyle posta yoluyla oy verecek Amerikalıların sayısında eşi görülmedik bir artış beklenirken, tartışmaların odağındaki USPS’dense yeni soru işaretlerine yol açan bir çıkış geldi.

2017’den bu yana Trump’a ve onun Cumhuriyetçi çevresine 2,7 milyon dolar bağış yapmış biri olan USPS Genel Müdürü Louis DeJoy, posta yoluyla verilecek oyların zamanında sayılmasının garantisini veremeyeceklerini savundu.
 


İlk olarak Washington Post’un gündeme getirdiği gelişmede, USPS’in 46 eyalete ve Washington DC’ye gönderdiği mektupta “Amerikalı seçmenlerin oy verme haklarını yerine getirememe ihtimaline” dair kaygılar dile getirildi.

Bu uyarılar bazı eyaletleri posta yoluyla oy vermede son tarihleri geriye çekmek zorunda bırakırken, kimi eyaletlerse daha fazla oyun ulaşmasını beklerken sonuçları çizelgeye işleme sürecini uzatmaya karar verdi.

Öte yandan Trump’ın atadığı idare kurulu tarafından mayıs ayında göreve seçilen DeJoy’un uyarıları, USPS’in faaliyetlerine yönelik soruşturmaların derinleştirildiği bir sırada geldi.

Demokrat Senatör Elizabeth Warren’in ofisi, USPS Başmüfettişliği’nin Kongre üyelerinden gelen talep üzerine bu kurumun sorunlarına yönelik incelemelerde bulunduğu kaydedildi.

Posta kutuları sökülüp götürülüyor

USPS cephesinde bunlar yaşanırken, ABD’nin bazı bölgelerinde posta kutularının kaldırıldığına dair haberler de gelmeye başladı.

Oregonlive sitesinin haberine göre Portland ve Eugene’de yaşayanlar, USPS’e ait posta kutularının sökülüp kamyonlarla taşındığına şahit oldu.
 


CNN de USPS çalışanlarının mesai saatlerinin birçok eyalette azaltıldığını ve bazı yerlerde posta kutularının kaldırıldığını aktardı.

Bunun üzerine bir açıklama yapan USPS Sözcüsü Rod Spurgeon, USPS’in 16 eyalette ve iki eyaletin bazı bölümlerinde posta kutularını kaldırma işine son vereceğini ve bunun için seçim sonrasına kadar bekleneceğini söyledi.

Spurgeon’un açıklamasına bakıldığında bahsi geçen yerlerin Washington, Oregon, Nevada, Arizona, New Mexico, Utah, Idaho, Montana, Güney Dakota, Kuzey Dakota, Wyoming, Colorado, Kansas, Iowa, Alaska ve Nebraska’nın yanı sıra Wisconsin ve Missouri’nin küçük bölümleri olduğunu belirten CNN, posta kutularını kaldırma işleminin ülkenin geri kalanında etkili olup olmayacağının bilinmediğini kaydetti.

UPS ve FedEx çağrıları geri çevirdi

Diğer taraftan Reuters’ın haberine göre, USPS’in Amerikalı seçmenlere “eksiksiz hizmet sunamayacağı” sinyalini vermesinin ardından paket teslimat servisi UPS ve FedEx, oyların teslimatı işini USPS yerine kendilerinin yapmaları yönünde sosyal medyadan gelen çağrıları geri çevirdi.

UPS bu konuda yetkili tek merciinin USPS olduğunu bildirirken, FedEx de oyları kabul edemeyeceklerini ifade ederek halktan seçim prosedürlerini takip etmelerini istedi.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Reuters, CNN, Oregonlive

Derleyen: Elvide Demirkol 

DAHA FAZLA HABER OKU