Bilim insanları insan dokusu kullanarak 3 boyutlu yazıcıyla ilk kalbi üretti

"Belki de 10 yıl içinde dünyadaki pek çok iyi hastanede organ yazıcıları olacak ve bu tarz prosedürler rutin haline gelecek"

İsrail'de 3 boyutlu yazıcıyla üretilen minyatür kalp

Colin Drury – The Independent

İsrail’de bilim insanları, insan dokusu kullanarak 3 boyutlu yazıcıyla kalp üretmeyi başardı.

Tel Aviv Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir hastanın hücreleriyle yapılan minyatür kalbin, kan damarları, karıncıkları ve odacıkları bulunan bütün bir organ olduğunu söyledi.

Gerçek boyuttaki bir insan kalbinin de aynı teknolojiyle üretilebileceğine inanan araştırmacılar, her yıl organ nakli beklerken ölen yüzlerce insanın hayatının kurtulabileceğine inanıyor.

Araştırmaya liderlik eden Profesör Tal Dvir, pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında, “Belki de 10 yıl içinde dünyadaki pek çok iyi hastanede organ yazıcıları olacak ve bu tarz prosedürler rutin haline gelecek” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dvir’in ekibi 3 boyutlu yazıcıdan elde edilen kalbi, gerçek bir kalp gibi benimsetmeyi planlıyor.

Öte yandan, hücreler şu aşamada kasılıp genişleyebilme yeteneğine sahip olsa da, hayati önemdeki kan pompalama becerisine henüz ulaşmış değil.

Yapay kalbin bu beceriyi de kazandıktan sonra, vücudun bu tür müdahalelere nasıl tepki verdiğini daha iyi anlamak için bir hayvana nakledilecek.

İnsanların geçmişte de 3 boyutlu baskıyla kalp ürettiğini, fakat o kalbin hücreleri ya da kan damarları olmadığını belirten Profesör Dvir, bir ilki başardıkları buluşla ilgili şunları aktardı:

“Bu kalp insan hücrelerinden ve hastaya özgü biyolojik materyallerden yapıldı. Bu materyaller, karmaşık doku modellerinin 3 boyutlu baskısında kullanılabilecek şeker ve proteinden yapılan biyo-mürekkep işlevini görüyor. Sonuçlarımız, gelecekteki kişiselleştirilmiş doku ve organ nakli mühendisliğinin potansiyelini gösteriyor.”

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünyadaki ölümlerin çoğu kalp ve damarlar hastalıkları yüzünden yaşanıyor. Hastalığın ilerlediği durumlardaysa hastalar için tek seçenek organ nakli.

Ancak donör sayısının sınırlı olmasından dolayı, hastaların birçoğu nakil beklerken hayatını kaybediyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU