Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan İngiliz, terör suçlamasıyla yargılanıyor

Jüri, türünün ilk örneği olan davada, IŞİD'e karşı savaşan birinin terör suçu işleyip işlemediğine karar veremedi

YPG'ye katılan İngiliz Aidan James

Aidan James, Suriye'deki (Kürt) Halk Koruma Birlikleri’ne (YPG) katılan birkaç İngiliz gönüllüden biriydi.

İngiltere’nin terör örgütü olarak nitelemediği YPG, IŞİD'in ele geçirdiği topraklardan çıkarılması amacıyla, İngiliz ordusu ve ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından desteklendi.

Diğer YPG gönüllüleri de terörle mücadele polisi tarafından soruşturulurken, James IŞİD'e karşı savaş konusunda terörle yargılanan ilk kişi oldu.

James, muhtemel IŞİD militanlarına ve terör saldırısı planlayanlara karşı yapılan terör eylemlerini hazırlamakla suçlanıyor.

Old Bailey’de görülen davaya bakan yargıç, "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı vererek, jüriyi James'in beraatine yönlendirdi.

 

 

Ancak jüri üyeleri, James’e Kürt grupların "terör eğitimi verdiği" 2 bölgede bulunması nedeniyle yöneltilen 2 ayrı suçlamayı karara bağlayamadı.

14 saat süren görüşmelerin ardından pazartesi günü Yargıç Edis, jüriyi tasfiye ederken, savcılar da yeniden yargılama talep edeceklerini belirtti.

Dava yeni bir duruşma tarihi belirlenmek üzere 1 Mayıs'a ertelendi.

Öte yandan James, faaliyetlerinde “terör amacı” bulunmadığını ve hedefinin IŞİD'e karşı savaşmak olduğunu söyleyerek suçlamaları reddetti.

Savcılarsa James'in YPG'deki faaliyetlerinin, İngiliz hukuku uyarınca “siyasi, dini veya ideolojik bir amaç gütme” faaliyeti kapsamında terörizm tanımına uyduğunu savundu.

Kraliyet Avukatı (Queen's Counsel, QC) Mark Heywood jüriye, James'in "amatörce" de olsa Suriye iç savaşındaki şiddete dahil olmayı planladığını söyledi.

Heywood’a göre James amacının İslam Devleti ile mücadele etmek olduğunu iddia etse de gerçekler bundan ibaret değil.

Heywood "James’e açılan dava, silah ve patlayıcı kullanarak savaşmak üzere bireysel olarak Suriye'ye gitmesi yönünde." dedi.

Avukat sözlerine şöyle devam etti:

“Bunu yaparak, siyasi ve ideolojik bir amaç güttü. Çünkü, nihai savaşı diğer teröristlerle olsa dahi, amaçladığı aktif şiddet kullanımı ve tehdidi, terör amacı güttüğü için kanun, James’in gerçekleştirmek istediği eylemlerin ‘terörist’ olduğuna hükmediyor."

İngiliz Ordusu tarafından reddedilen ve zihinsel hastalık geçmişi bulunan 28 yaşındaki James, İngiltere'den ayrılmadan önce aşırılıkçılıkla mücadele programı yetkilileriyle temasa geçmiş ve kendisine yargılanabileceği uyarısı yapılmıştı.

James insanların fikirlerini umursamadığını söylediği Nisan 2017 tarihli bir Facebook paylaşımında da şöyle yazmıştı:

"Rojava'ya (Kuzey Suriye) giden yol burada başlıyor. Birkaç hafta sonra Suriye'de silah arkadaşlarımla yanyana olacağım. İğrenç rejimle, sözde Daeş'in (IŞİD) ve diğer İslami aşırılıkçıların ideolojileriyle savaşacağım.”

Mahkeme, James'in bunun üzerine gözaltına alındığını ve pasaportuna el konulduğunu, ancak soruşturmanın devam etmediğini ve pasaportun iade edildiğini belirtti.

James 2017 Ağustos'unda önce Irak'a gitti ve IŞİD'e karşı savaşmak üzere Suriye'deki YPG'ye katıldı.

Savcılar James'i "terörist eğitim verilen" Irak'ın Mahmur bölgesiyle Suriye'deki bir diğer bölgede bulunmakla suçluyor.

 

 

Mahkeme James'in Mahmur'da YPG ile bağlantılı Kürt terörist örgütü PKK militanlarıyla buluştuğunu belirtirken, James ise "tesadüfen bir arada" bulunması dışında tüm iddiaları reddederek yasaklı örgüt için savaşmadığını söyledi.

James bir aylık YPG eğitiminden sonra Deyr Zor'da IŞİD'e karşı konuşlandırıldı ve işgal edilen kasabaların geri alınması için çatışmalara katıldı.

Mahkeme James'in Suriye'yi aralık ayında terketme kararı aldığını ve Erbil, Bağdat, Ürdün ve Hollanda üzerinden İngiltere'ye döndüğünü belirtti.

Yurtdışında geçirdiği 5 aydan uzun bir süre sonrasında, 2018 Şubat’ında indiği Liverpool Havaalanı'nda gözaltına alındı.

Suriye Demokratik Güçleri koalisyonunun parçası olan YPG, IŞİD'in eskiden ele geçirdiği topraklarından çıkarılması amacıyla yıllar süren çatışmalarda İngiliz ordusu ve ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından desteklendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

YPG'ye katılan birçok İngiliz vatandaşı terörle mücadele polisi tarafından gözaltına alınıp soruşturuldu ve bazılarının pasaportlarıyla telefonlarına el konuldu. Bunun haricinde hiçbiri hakkında başka işlem yapılmadı.

YPG’ye katılan bir diğer gönüllü, eski asker James Matthews "terörist eğitim için kullanılan bir bölgede bulunmakla" suçlandıysa da dava geçen sene duruşma öncesi düşmüştü.

Başka bir YPG gönüllüsü Joshua Walker ise ev aramasında polis tarafından Anarşist Yemek Kitabı’nın bir kopyasının bulunmasıyla farklı bir terör suçundan yargılanmış ve beraat etmişti.

Örgüte katılan 8 İngiliz gönüllü -7 erkek ve bir kadın- çatışmalarda öldürülmüştü.

Öte yandan cuma günü yurtdışındaki "belirlenmiş bölgelere" giriş yapmayı terör suçu olarak niteleyen yeni terör kanunu yürürlüğe girdi. Ancak kanun geriye dönük uygulanamıyor.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU