Psikologlar pandemi sırasında iyi bir liderin sahip olması gereken en önemli vasfı tespit etti

Çalışma ekiplerinin beklenmedik değişikliklere ayak uydurmasında ve özellikle kriz zamanlarında işe devam etmesinde bir liderlik özelliğinin öne çıktığından bahsediliyor

Salgın sürecinde yaklaşık 400 liderin yönetim tarzıyla ilgili araştırma yapıldı (Dylan Gillis/Unsplash)

Lider olmak için hangi vasıflara sahip olmak gerekir? Kimilerine göre genlerden, kimilerine göre de yetiştirilme, çaba ve tecrübeyle gelen bir özellik liderlik.

Consulting Psychology adlı dergide yayımlanan yeni bir araştırmaysa koronavirüs (Kovid-19) gibi kriz durumlarında idarenin nasıl sağlanacağına karar vermede ortaya çıkan “çok yönlülüğün” bir liderde olması gereken başlıca özelliklerden biri olduğunu işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Forbes’un haberine göre, Robert Kaiser’in başkanlık ettiği araştırma grubu, “güçlü”, “etkinleştirici”, “stratejik” ve “işlevsel” liderlik vasıflarını bünyesinde barındıran “çok yönlü” liderlik tarzının, pandemi sırasında yönetim ekiplerinde daha etkili olduğunun görüldüğü sonucuna vardı.

Araştırmacılar çalışmanın sonuç kısmında “Değişen koşullara uyumlu olarak uygulanan tamamlayıcı beceri ve davranışların geniş bir repertuarından oluşan çok yönlü liderlik, ekiplerin beklenmedik değişikliklere ayak uydurmasında ve özellikle kriz zamanlarında (belki de iyileşme sürecinde ve pandemi sonrası dünyaya uyum sağlamada) üretimin devam etmesinde önemlidir” ifadeleri yer aldı.

Çalışma ekibi bu neticeye varmak için teknoloji, finans ve profesyonel hizmetler gibi sektörlerden 386 yetkilinin “çok yönlülük” temelli liderlik yöntemlerini inceledi. Araştırmacılara göre “çok yönlülük”; “güçlü”, “etkinleştirici”, “stratejik” ve “işlevsel” yönetim usullerine başvurulduğunda en çok öne çıkan unsur oldu.

 

Independent Türkçe, Forbes

DAHA FAZLA HABER OKU