Ahmet Hakan’dan Dilipak’a: Kişilerin hatırı için değil, ilkelerin hatırı için hak savunuculuğu yapılır

"Hakkı savunulan kişilerin, minnet içinde olmalarını beklemek hak savunuculuğu adabına yakışmaz"

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, kadınlara yönelik cinsiyetçi hakaret kullanmasından dolayı AK Parti tarafından dava açılacak olan Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’ı eleştirdi.

Hakan, AK Partili kadınların dava açmaya hazırlandığı Dilipak’ın 28 Şubat sürecinde mahkemede yargılandığı sırada çekildiği bir fotoğrafı paylaşmasına şöyle tepki gösterdi:

Ne demek istiyor Dilipak bu fotoğrafı ortaya sürerek... Tabii ki... “Ben sizi savunmuştum, şimdi sizin bana yaptığınıza bakın” demek istiyor.

Bu kafaya göre... Hakları savunulan kişiler, hak savunuculuğu yapanlara bir ömür minnet içinde boyun eğmeli. Hakarete uğrasalar da, sövülseler de... “Bu adam geçmişte bizim haklarımızı savunmuştu” diyerek büküp boyunlarını hiç ses etmeliler.

Buradan ne çıkıyor? Şu çıkıyor: Demek ki Abdurrahman Dilipak... Bir ilkeyi değil de Ayşe’yi, Fatma’yı savunmuş. Özgürlüklerin hatırı için değil de Ayşe’nin, Fatma’nın hatırı için mahkeme koridorlarında sürünmüş. Vicdanının sesine uyarak değil de Ayşe’nin, Fatma’nın ricasına uyarak ayağa kalkmış.

Böyle olmasa... Hakkını savunduğu kişilere, “Ben sizin hakkınızı savunmuştum, sövsem de ses etmeyeceksin” imalı mesajlar vermezdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Abdurrahman Dilipak’ın şunları not etmesinde büyük fayda var” diyen Hakan, şunları yazdı:

Hak savunuculuğunun hakkı savunulan kişilerle bir ilgisi olmaz, olamaz. Hakkı savunulan kişilerin, minnet içinde olmalarını beklemek hak savunuculuğu adabına yakışmaz. Kişilerin hatırı için değil, ilkelerin hatırı için hak savunuculuğu yapılır. Hak savunuculuğunu yaparsın, denize atarsın. Balığın bilip bilmemesini zerre umursamadan.

Dilipak, İstanbul Sözleşmesi’ni savunan kadınlara “fahişe” demiş, bu ifadeler AK Partili kadınları harekete geçirmişti. AK Partili isimler, 81 ilde Dilipak hakkında suç duyurusunda bulunacağını duyurmuştu.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU