Gelecek Partisi'nin ekonomi kurmaylarından Prof. Turhan: Büyük bir maliyet ödemeden ekonominin toparlanmasına olanak kalmadı

Ekonomist İbrahim Turhan'a göre ekonomide büyük bir maliyet ödenmeden toparlanma zor

İbrahim Turhan

Gelecek Partisi Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Turhan, doların tarihi rekoru üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Dövizde serbest piyasa ile banka makaslarının açıldığını kaydeden Turhan, "Muhteşem (!) ekonomi yönetiminin bütün uyarılara kulak tıkayıp ortaya çıkardığı tablo budur. Akla, bilgiye, deneyime, kurumsallığa sırt çevirince sonuç bu" ifadelerini kullandı.
 

 

''Merkez Bankası örtülü faiz artışı yapabilir''

Kişisel Twitter hesabından değerlendirmelerde bulunan Turhan şunları yazdı:

''Bu seviyelerde TL faiz artışı ile oynaklığın bir süre dengelenmesi beklenir. Yani kurun kopup gitmesi olasılığı düşük. Zaten bu seviyeler ciddi risk fiyatlaması içeriyor.

TL gecelik referans faiz oranı yüzde 9,4525'e, Hazine tahvil getirisi 2 yıl vade için yüzde 12,26'ya, 10 yıllıkta yüzde 14,28'e yükseldi. Yani fiilen faiz artışı oluyor. Hatta Merkez Bankası da likidite yönetimi gibi dolambaçlı yollardan örtülü faiz artışı yapabilir.

Acı olan ise artık büyük bir maliyet ödemeden ekonominin toparlanmasına olanak kalmamış olması. 2000 Kasım-2001 Şubat dönemini yaşayanlar ne demek istediğimi anlar; bugün yaşananlar gelecek programda seyredeceğimiz asıl filmin fragmanı sadece.''


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU