Merkez Bankası: Piyasalardaki aşırı oynaklığın azaltılması için elimizdeki bütün araçları kullanacağız

Bankadan yapılan açıklamada, piyasadaki gelişmelerin yakından takip edildiği kaydedildi

Fotoğraf: AA

Merkez Bankası, bugün döviz ve altın kurundaki hızlı yükselişlere ilişkin açıklama yaptı.

Merkez Bankası'ndan piyasa gelişmelerine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Uygulamaya alınan mali ve parasal politikalar küresel salgın hastalığın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin sınırlandırılmasında ve üretken kapasitenin korunmasında başarılı olmuştur" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi toparlanmanın güç kazandığına işaret ettiğin vurgulandığı açıklamada, "Bu bağlamda Ağustos başı itibarıyla iktisadi faaliyetteki normalleşme süreciyle birlikte, hedefli ilave likidite imkânları kademeli olarak azaltılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, piyasalarda oluşan fiyat gelişmelerinin yakında izlendiği ifade ederek şunlar kaydedildi:

Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar temel amaçları çerçevesinde, elindeki bütün araçları piyasalardaki aşırı oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanacaktır.

Döviz ve altın kuru

Bugün 7,2775'i görerek rekor kıran dolar gün içinde 7,2850'ye kadar çıktı. 

Dünü 8,37 seviyesinde kapatan Euro/TL kuru 8,6580'e kadar yükseldi. Euro kurunun gün içinde gördüğü en yüksek seviye 8,6692 lira. Sterlin/Dolar kurundaki yükseliş ise yüzde 4'e aştı ve 9,55'in üzerini gördü

İç piyasanın ilgilendiği gram ve çeyrek altına bakıldığında; 7 Ağustos 2015'te 97 lira, 6 Ağustos 2019'da 261 lira olan gram altın, bugün itibariyle 472 lira değerinde. Çeyrek altında da durum farklı değil. Bir yıl önce 426 lira seviyesindeki değerli maden, 800 lira üzerindeki seyrini sürdürüyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU