İYİ Partili Çıray: Kovid-19 rakamları sansürlendi, tehlikenin farkında mısınız?

Hükümetin yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele başarısız olduğunu savunan İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Dr. Aytun Çıray, "Karamsarlık yaymak gibi bir niyetimiz yok ama Kovid-19 tablosuna gelen sansür, bir alarm işaretidir" dedi

"AKP hükümeti salgınla mücadelede başarısız" diyen İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, gerekli önlemlerin alınmaması halinde sonbaharda sağlık sisteminin çökeceğini savundu / Fotoğraf: AA

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, AK Parti hükümetinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele başarısız olduğunu öne sürdü.

Kovid-19 bilgilendirme tablosundan entübe ve yoğun bakım hasta sayılarının çıkartılmasını, 'başarısızlığın ikrarı' olarak niteleyen Çıray, "Tehlikenin farkında mısınız?" diye sordu.

Hastalık henüz ülkemizde görülmeden önce durumun ciddiyetini ve tedbirlerin yetersiz olduğunu açıkladığını ifade eden Aytun Çıray sözlerini, "Tıbbi karantinanın nasıl yapılacağını da defalarca dile getirmiş olmama rağmen sokağa çıkma yasağı ve tıbbi karantina arasındaki farkı bilmeyen AKP yöneticileri, bütünsellikten ve bilimsellikten uzak bir şekilde alınan sokağa çıkma yasağı kararları ve yaş kısıtlamaları ile bu salgın krizini kontrol altına almaya çalışarak başarısız bir süreç yönetmiştir" ifadeleriyle sürdürdü.

"Karamsarlık yaymak gibi bir niyetimiz yok ama Kovid-19 tablosuna gelen sansür, bir alarm işaretidir"

Şehirlerarası seyahatlerin izne bağlanması gerektiğini, yoğun vaka olan illerin izolasyonunu ile özel hastanelere kamu kontrolü gibi önerilerde bulunduklarını hatırlatan Çıray,  il bazında pandemi kurullarının kurulması, test kitlerinin iyileştirilmesi ve Bilim Kurulu'nun yeniden organize edilmesinin de şart olduğunu savundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı yaparak ülke çapında karantina yapılmasının hayatî önem taşıdığını tüm kitle iletişim araçları vasıtasıyla duyurduklarını belirten Dr. Aytun Çıray, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Karamsarlık yaymak gibi bir niyetimiz yok, ama tüm bu önerilerimize rağmen taksit taksit, bilimsellikten uzak bir şekilde ve gecikerek tedbirleri uygulamaya devam eden AKP hükümeti, hiç de güvenilir olmayan hasta-vefat sayılarına bakarak kontrol altına alınmamış bir salgın sürecinde 1 Haziran itibariyle ülkemizi -güya- normalleşme sürecine sokmuştur. Esasen normalleşme süreci adını verdikleri bu süreç İngiltere'nin deneyip adeta bir felâkete neden olduğu 'Sürü bağışıklığı' modelidir. Nitekim bu süreç sonunda bugün geldiğimiz noktada hasta sayıları artmış ve Ankara gibi sağlık kuruluşlarının en gelişmiş olan ilimizde bile yoğun bakım yatak sıkıntısı ortaya çıkmıştır. Sağlık Bakanı'nın her gün açıkladığı sözde bilgilendirme tablolarından entübe ve yoğun bakında yatan hasta sayıları çıkartılmıştır. Bakanlık KOVİD-19 tablosuna gelen sansür bir alârm işaretidir.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, sadece hastalık belirtisi gösterenlere ve şikâyetle başvuranlara test yapılan Türkiye'de hastalığın süresi göz önüne alındığında, haftalar içerisinde yoğun bakım ihtiyacı olan hasta sayısının ve hastane yatış oranlarının artmasının ise 'kafa karıştırıcı nitelikte' olduğunu savundu.

Uzun yıllar Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde de bulunan Dr. Çıray, "Türk Toraks Derneği yetkililerinin gözlem ve araştırmaları sonucu vardıkları bilgi, vaka sayılarındaki artışın resmi rakamların çok üzerinde olduğu yönündedir" ifadelerini kullandı. 

"Gerekli önlemleri almazlarsa sonbaharda sağlık sistemi çöker"

Çıray, önlem alınmazsa sonbaharda sağlık sisteminin çökeceği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulundu:

Düğünlerin, asker uğurlamalarının, cenazelerin ve diğer toplu bulunulan ortamlar devam ediyor ve derinleşen ekonomik krizin de etkisiyle hükümet yetkilileri tarafından topluma iyimserlik aşılanıyor. Bu kafa ile salgının kontrol altına alınması imkansız olduğu kadar, Türkiye'deki salgın seyrini giderek kötüleşiyor. Başta Sağlık Bakanı olmak üzere, her konuda son karar verici olan Sayın Erdoğan'ın dikkatlerini çekiyorum: Derhal gerekli önlemleri almazsanız sonbaharda sağlık sistemi çöker.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"ndan yoğun bakım ve entübe hasta sayıları çıkarılmış, aralarında Türk Tapibler Birliği'nin (TTB) de bulunduğu bazı kesimler, 'yoğun bakımdaki hasta sayısından çıkarımda bulunabildikleri' gerekçesiyle duruma tepki göstermişti.

Worldmeter internet sitesi verilerine göre Türkiye, Kovid-19 vakalarında 17., ölümlerde ise 22. sırada bulunuyor.

 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU