Ertuğrul Özkök: Bir bayram gününde bizim içeriye ve dışarıya verecek hiçbir barış mesajımız yok mu?

“Elimde Ege’de ağaçtan kopardığım bir zeytin dalıyla, ülkem adına bize ve bütün dünyaya verilen mesajın ne olduğunu öğrenmek istiyorum...”

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, Ayasofya’daki bayram namazına elinde kılıç ile çıkan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a “Bir bayram gününde bizim içeriye ve dışarıya verecek hiçbir barış mesajımız yok mu?” diye sordu.

Özkök, bugünkü köşe yazısında Erbaş’ın elindeki kılıca anlam veremediğini, bu soruyu sorduğunda kendisine “Bu cami fetihle kazanıldı, onun sembolüdür” yanıtı verildiğini aktardı.

Özkök, yazısına şöyle devam etti:

Kafama yatmadı ama yine de bir izahtı... Ama bayramda da elde kılıç hutbe... İşte bunu hiç anlamadım. Belli ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin Diyanet İşleri Başkanı bize ve bütün dünyaya bir mesaj vermek istiyor... Yani kılıçla yapılacak bir şeyin mesajını... Çevremdeki birçok insan gibi ben de bu kılıçla ne mesaj verilmek istendiğini merak ediyorum. Başkan bunun anlamını açıklamadığı için ortalık komplo teorisinden geçilmiyor.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin en yüksek din kurumunun başındaki insanın elindeki kılıç ne anlama geliyor?” diye soran Hürriyet yazarı, şöyle yazdı:

 Yeni fetihlerin, camiye çevrilecek yeni kiliselerin mesajı mı... Türkiye’deki ve dünyada “kâfir” diye kabul ettiği insanların kılıç zoruyla doğru yola getirilmesi mesajı mı... Dinimizi ve ülkemizi kılıçla koruyacağız mı...

Eğer bunlardan biriyse bir Müslüman olarak ben de şunu sormak isterdim. “Böyle bir bayram gününde bizim içeriye ve dışarıya verecek hiçbir barış mesajımız yok mu?” Yani savaşta mıyız... Bunu bir eleştiri olarak yapmıyorum... Sadece bir vergi mükellefi olarak bilme hakkımı kullanmak istiyorum. Oturduğu makamda kullanılan her sembolün bir anlamı olmalı... Ben de merak ediyorum... Ve şu bayram gününde, elimde Ege’de ağaçtan kopardığım bir zeytin dalıyla, ülkem adına bize ve bütün dünyaya verilen mesajın ne olduğunu öğrenmek istiyorum...

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU