Pablo Picasso'nun eserleriyle bezeli binayı yıkan Norveç hükümeti protestolarla karşı karşıya

Norveç hükümetine ait bina, 2011'deki terör saldırısında zarar görmüştü

Breivik'in Oslo'da başbakanlık ofislerinin bulunduğıu Y Bloğu adlı binaya yönelik bombalı saldırısında 8 kişi ölmüştü (AFP)

Pablo Picasso'nun devasa freskleriyle bezeli olan ve kentin simgesi haline gelmiş binayı yıkan Norveç hükümeti protestolarla karşı karşıya.

Bu adım, 2011'de Anders Breivik'in düzenlediği terör saldırısında zarar gören hükümet merkezini yeniden inşa çabaları kapsamında atıldı.

Hükümet "Y bloğu" olarak bilinen ofis binasının yerine daha modern ve güvenli bir alternatifin inşa edileceğini iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Picasso'nun 250 tonluk bir cepheye kum püskürtülerek yapılmış "Balıkçı" freskinin de aralarında bulunduğu çalışmaları binanın hem içinde hem dışında yer alıyor. Binanın içinde meşhur İspanyol sanatçının kum püskürterek yaptığı bir başka fresk de görülebilir. Y Bloğunun lobisindeki bir duvarı zeminden tavana kadar kaplayan sanat eserinin ismi "Martı".

Hükümet her iki eserin de başka bir binaya taşınacağını onayladı ancak protestocular duvar resimlerinin başta amaçlandığı gibi binaya ait olduğunu savunuyor.

2011'de aşırı sağcı Breivik, Utoya Adası'ndaki kitlesel silahlı saldırıyı gerçekleştirmeden önce, Norveç Başbakanlık ofislerinin olduğu binanın dışında 950 kilogram patlayıcı taşıyan bir kamyonu patlatmıştı. Breivik toplamda 77 kişiyi öldürmüştü.

Patlamanın sonucunda Y Bloğu çok az yapısal hasara uğradı fakat hükümet yetkilileri binanın konumunu saldırıya kaşı savunmasız diye nitelendirdi.

Binanın yıkılmasını protesto eden kampanyaya katılan şarkıcı ve söz yazarı Elvira Nikolaisen Reuters'a "Bunun gerçekleşmesi bizi yasa boğan bir süreç. Ama aynı zamanda birçok insanın binayı korumak için yapılan kampanyaya yönelik tutumu çok olumluydu. İnsanlar bu sanat eserinin değerini fark etti" dedi.

Sanat eserlerini yaratmak için Picasso başta Norveçli heykeltraş Carl Nesjar'la birlikte çalışmıştı. Çalışmada Picasso'nun tasarımları Oslo'nun yanı sıra New York, Barcelona ve başka yerlerde sergilenen beton fresklere dönüştürülmüştü.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU