Julian Assange tutuklandı... ABD'ye iade edilecek mi? Gözler 2 Mayıs'taki duruşmada

Wikileaks'in kurucusu Assange Londra'da tutuklandı, ABD'ye iadesine ilişkin duruşma ise 2 Mayıs'ta yapılacak

Bir grup eylemci, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın tutuklanmasını Westminster Magistrates Mahkemesi önünde protesto etti / Fotoğraf: AA

Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde gözaltına alınan Wikileaks kurucusu Julian Assange, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 

Westminster Ceza Mahkemesi, Assange'ın kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.

Assange'ın 12 aya kadar hapis cezası alabileceği bildirildi.

"Bu hukuki bir konu"

İngiltere Başbakanı Theresa May, mahkemenin tutuklama kararının öncesinde İngiliz parlamentosunda yaptığı konuşmada, "(Assange) Ekvador Büyükelçiliğinde 7 yılın ardından kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal ettiği için gözaltına alındı. Ayrıca ABD'nin iade talebiyle ilişkili olarak gözaltına alındı. Bu şu an mahkeme huzurundaki hukuki bir konu" ifadesini kullandı.

Ekvador hükümetinin, konunun çözümlenmesindeki iş birliğinden memnuniyet duyduğunu belirten May, "Bu (Assange’ın gözaltına alınması) kimsenin yasaların üzerinde olmadığını gösteriyor" dedi.

Ekvador'un verdiği sığınma hakkını geri çekmesinin ardından bu ülkenin Londra'daki büyükelçiliğinde gözaltına alınan Assange yerel saatle 13.29'da yoğun güvenlik önlemleri altında Westminster'daki Ceza Mahkemesine götürülmüştü.

İngiliz polisi Scotland Yard, Assange'ın kefaletle serbest bırakılma şartlarına ilaveten ABD'nin iade talebi doğrultusunda gözaltına alındığını duyurmuştu.

Corbyn: İngiliz hükümeti karşı çıkmalı

İngiltere'de ana muhalefet partisi lideri Jeremy Corbyn, Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmemesini istedi. 

İşçi Partisi lideri Corbyn, Twitter hesabından, "Irak ve Afganistan'daki mezalimin delillerini ortaya çıkardığı için Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmek istenmesine, İngiliz hükümeti karşı çıkmalı" açıklamasını yaptı.

Ana muhalafet partisi lideri, mesajıyla beraber Wikileaks'in yayımladığı ABD askerlerinin ayrım gözetmeden Irak'ta 10 sivil ile 2 gazeteciyi öldürdüğünü gösteren videoyu da paylaştı. 

Trump'tan kaçamak yanıt

ABD Başkanı Donald Trump ise Assange hakkındaki soruları "Wikileaks hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Bu benim işim değil" sözleriyle yanıtladı.

Yaklaşık 3 yıl önce "Wikileaks'e aşığım" diyen Trump, o sözlerini hatırlatan gazeteciye "Assange ile ilgili yapılması gereken şeyler olduğunu biliyorum. Bu konuyla Adalet Bakanı William Barr ilgilenecek" dedi.

 Trump 3 yıl önce Wikileaks'e neden 'aşıktı'?

2016 başkanlık seçimlerinden birkaç ay önce Wikileaks, Demokrat Partinin sürücülerinden 20 bin elektronik postayı yayınlamıştı. 

Bu belgeleri sızdırarak ABD seçimlerine karışmakla suçlanan Wikileaks kurucusu Assange, Hillary Clinton’ın ekibinin Demokrat Parti aday adayı Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın aday olmaması konusunda çeşitli komplolara karıştığına ilişkin elektronik postaları kamuoyuyla paylaşmıştı.

Wikileaks tarafından sızdırılan belgeler arasında ayrıca Clinton'ın, Dışişleri Bakanlığından ayrıldıktan sonra Wall Street şirketlerine ücret karşılığı yaptığı konuşmaların metinleri de yer almıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanya döneminde danışmanlığını yapan ve Rusya soruşturması kapsamında ocak ayında gözaltına alınan Roger Stone hakkında hazırlanan iddianamede de Trump'ın başkanlık seçimlerindeki rakibi Hillary Clinton'ın kampanya yöneticisi John Podesta'nın, Rus bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilen ve Wikileaks'te yayımlanan e-posta yazışmalarıyla ilgili suçlanmıştı.

İddianamede, Stone'un, Rus bilgisayar korsanlarıyla veya Wikileaks ile iş birliği iddiasına yer verilmezken, Stone'un Wikileaks'in elindeki bilgilerden haberdar olduğu öne sürülmüştü.

ABD'ye iade edilecek mi?

Hem İngiltere Başbakanı May hem de Londra polisi, ABD'nin Assange'ın iadesini istediğini açıkladı.

Wikileaks'in kurucusunun Amerika'ya iade edilip edilmeyeceğine dair duruşma 2 Mayıs'ta yapılacak.

7 yıldır büyükelçilikte yaşıyordu

ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan 47 yaşındaki Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi, 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.

DAHA FAZLA HABER OKU