İran'ın idam ettiği Mahmud Musavi Mecd: Hain mi kurban mı?

Kasım Süleymani suikastı başta olmak üzere İran Devrim Muhafzıları komutanlarının hareketlerini yabancı istihbarat servisleriyle paylaştığı iddia edilen Mecd idam edildi. Ama idamın arkasındaki karmaşık ilişki ağı henüz çözülebilmiş değil

Suriye'de büyüyen Musavi Mecd uzun süre Devrim Muhafızları için çalıştı. İran, MOSSAD ve CIA'ya bilgi sağladığı gerekçesiyle Mecd'i idam etti / Fotoğraf: BBC Farsça

20 Temmuz'da İran'da yine sıradan bir gün… 

CIA ve MOSSAD'a çalışmakla suçlanan Musavi Mecd isimli bir İranlı hakkında verilen idam cezası infaz edildi. 

Dünya kamuoyu bu ismi ilk olarak İran Yargı Erki Sözcüsü Gulammuhsin İsmaili'nin 9 Haziran'da yaptığı açıklamayla duymuştu.

İsmaili, Musavi Mecd'in yabancı istihbarat servisleri adına casusluk yapmakla suçlamış ve başta Kasım Süleymani olmak üzere Suriye'deki Devrim Muhafızları Ordusu'nun üst düzey komutanlarının konum ve hareketliliklerini dış servislerle paylaştığını öne sürmüştü.

Basit bir şoför mü?

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Farsnews, Mecd'in ailesinin 1979 Devrimi öncesi Suriye'ye yerleşerek ticaret yapmaya başladığını yazdı. 

Habere göre, Mecd Suriye'de büyümüştü ve Suriye'deki bazı İranlı komutanların şoförlüğünü yapıyordu.

BBC Farça'nın, Mecd'in Lübnan ve Suriye'deki dostlarına ulaşarak yayınladığı haberde ise farklı bir Mecd profili var.

 

Ahmedinejat tercüman.jpeg
Mecd, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Suriye Devlet Başkanı Esad arasındaki görüşmede tercümanlık yapmıştı / FotoğraF: BBC Farsça

 

Anlatılanlara göre Mecd Şam'daki İmam Humeyni eğitim kompleksinde Arapça okudu.

Hatta İran Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın 2009'daki Şam Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yaptığı görüşmede tercüman olarak görev aldı.

2012'de ise Arapça'ya olan vukufiyeti sebebiyle Kudüs Gücü tarafından Suriye'deki operasyonlar için istihdam edildi.

BBC'nin paylaştığı belgelerde Mecd elinde silah, askeri kamuflaj içerisinde Kudüs Gücü komutanları ile birlikte görülüyor. 
 

Mecd Suriye'de .jpeg
Fotoğraflar, İran'ın iddia ettiği gibi Mecd'in sadece bir şoför olmadığını gösteriyor / Fotoğraf: BBC Farsça

 

Bu fotoğraflar, İran basınının iddia ettiği gibi Mecd'in basit bir şoför olmadığına bir delil olarak yorumlanıyor. 

Bir başka fotoğrafta ise Mecd, İran'ın eski Lübnan büyükelçisi ve Suriye Eski Başbakanı ile birlikte görülüyor.

Kod adı: Seyyid Haydar

Avukatının verdiği bilgilere göre Mecd "Seyyid Haydar" kod adıyla Kudüs Gücü'nün alt biriminden sorumluydu ve Hama, İdlib gibi bölgelerde görev almıştı. 

İran Yargı Erki'ne mektup gönderen Mecd'in babası Kazım Musavi Mecd de oğlunun Suriye'deki çatışmalarda iki kez yaralandığı vurguladı.  Arkadaşlarının aktardığı bilgilere göre Mecd bir defasında Lübnan güneyindeki İran'a ait Şeyh Ragıp Harb Hastanesi'nde tedavi edildi. 

Bu hastaneye ait sağlık raporları da Mecd'in Mayıs 2013'te tedavi edildiğini doğruluyor.
 

hastane kaydı.jpeg
Hastane kayıtları Mecd'in tedavi edildiğini gösteriyor / Kaynak: BBC Farsça

 

İran Yargısı Mecd'in Lübnan'da yakalandığını iddia etse de Mecd'in babası ve dostları kendisinin Şam'a bağlı el- Mezze bölgesindeki evinden kaçırılarak İran'a götürüldüğünü söylüyor. 

Mecd'in Süleymani suikastında rol aldığı iddia edilse de bu İranlı tüm dünyada konuşulan Süleymani suikastından 17 ay önce gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Süleymani suikasti gerçekleşmeden yaklaşık 4 ay önce de hakkında idam hükmü verilmişti.

"Mecd zorla itiraf için işkence gördü"

Musavi Mecd konusunda bir başka bilgi de Lübnanlı ABD Vatandaşı, işadamı ve bilgi teknolojisi uzmanı Niza Zakka'dan geldi. 

İran Kadın ve Aile İşleri Başkan Yardımcısının daveti üzerine, 15-18 Eylül 2015 tarihlerinde gerçekleşen "Sürdürülebilir Kalkınmada Kadınlar Uluslararası Konferansı ve Sergisi"ne katılmak için Tahran'a giden Zakka, İran'dan ayrılmak üzereyken tutuklanmıştı.

Tahran'daki Evin hapishanesinde 4 yıl hapis yatan Zakka, bi dönem Mecd ile aynı odayı paylaşmıştı. Zakka, Mecd'in işkence gördüğünü ve Mossad adına casusluk yaptığına dair itirafta bulunması için zorlandığını aktardı.

Zakka, sosyal medyada paylaşılan ve Musavi Mecd'e ait olduğu iddia edilen ses kaydını doğrulayarak kayıttaki şahsın Mecd olduğunu teyit etti. Bu ses kaydında Musavi Mecd şu ifadelere yer veriyor:

Hiçbir zaman adil bir şekilde yargılanmadım. Medya kuruluşları ve bağımsız hukukçuların huzurunda hakkımdaki tüm ithamlara karşı cevap vermeye hazırım. Bazıları benim bir an önce idam edilmem suretiyle şahsi menfaatlerini korumayı hedefliyor.

İç hesaplaşma iddiaları

Arkadaşları Mecd'in Suriye'deki Kudüs Gücü içerisindeki gruplar arasında yaşanan rekabetin kurbanı olduğunu ifade ederken, babası Kazım Musavi Mecd oğlunun Devrim Muhafızları Ordusu içerisindeki bazı güçlü gruplar tarafından kurban edildiğini iddia ederek şunları söyledi:

"Oğlum İran'a geldiğinde bazı Kudüs Gücü üyelerinin mali yolsuzluklarına, ahlaki yozlaşmalarına ve uyuşturucu kullanımlarına dair üst makamlara rapor vermişti."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU