86 yıl sonra tekrar camiye çevrilen Ayasofya, bugün kılınacak cuma namazıyla açılıyor

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 481 yıl cami ve 86 yıl müze olarak kalan Ayasofya, bugünkü cuma namazıyla tekrar ibadete açılıyor. Sabahın ilk saatlerinden itibaren binlerce kişi namaz kılınacak alanlara giderek beklemeye başladı

Danıştay kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 86 yıl sonra müzeden tekrar camiye dönüştürülen Ayasofya, bugünkü cuma namazıyla açılıyor.

Caminin 86 yıl sonra yeniden ibadete açılışı dolayısıyla düzenlenecek tören için hazırlıklar tamamlandı.

Toplumun tüm kesimlerinden davetlilerin yer alacağı açılış, Diyanet İşleri Başkanlığının dua programıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma namazı için Ayasofya Camisi'ne geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı öncesi Kur'an okudu.

Diyanet İşleri Başkanı'nın okuduğu sonrası namaz için saf tutuldu.
 

Ayasofya namaz AA (1).jpg
Fotoğraf: AA


Ayasofya'nın açılışında izdihamı önlemek için tramvay seferleri durduruldu

Camiye gelen vatandaşların izdiham oluşturmasını önlemek için Kabataş-Eminönü seferleri durduruldu, 2 metro istasyonu da kapatıldı.

Caminin bulunduğu alana girişlerde yoğunluk yaşanırken, kalabalık başka yerlerden Ayasofya Meydanı'na girmeye çalışıyor.

Girişlerin yapıldığı kontrol noktalarında kalabalık sürekli artarken, cuma namazındaki izdihamı önlemek için İstanbul Valiliğinin koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş tramvay hattında Kabataş-Eminönü seferleri durduruldu. Tramvay,  Bağcılar-Zeytinburnu ve Çapa-Akşemsettin arasında hizmet veriyor. Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatıldı.
 

Ayasofya namaz AA (4).jpg

Fotoğraf: AA


Cami, sabaha kadar açık kalacak. Koronavirüs tedbirleri kapsamında caminin içindeki kişi sayısı bin kişiyle sınırlı tutulacak.

Caminin dışında saf tutacak vatandaşların de sosyal mesafe kurallarına dikkat etmesi sağlanacak.

Vatandaşlar akın ediyor

Sabahın ilk saatlerinden itibaren Ayasofya’ya gitmeye başlayan vatandaşlar, caminin etrafında açılış için beklemeye başladı. 
 

Ayasofya namaz AA (5).jpg

Fotoğraf: AA


Camiye giden 11 noktada kurulan güvenlik noktalarında yoğunluk oluşturan vatandaşlar, bölgeye alınmayı bekliyor. 

Çatladıkapı girişinden gelen vatandaşlar ise burada kurulan çadırda görevlilerce karşılanıyor. Görevliler, ellerine dezenfektan sıktıktan sonra vatandaşlara maske ve tek kullanımlık seccade veriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mobil büfesinden de vatandaşlara çay ve simit ikramı yapılıyor.
 

Ayasofya namaz AA (6).jpg

Fotoğraf: AA


Geniş çaplı güvenlik önlemlerin alındığı bölgede, çok sayıda polis ekibi konuşlandırıldı.

Türkiye’nin birçok ilinden de Ayasofya’ya gelmek isteyen vatandaşlar için otobüsler kalktı.

Namaz kılınacak alanlar

Salgın nedeniyle cami ve çevresinde kadınlar için 2, erkekler için 3 olmak üzere 5 farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi.

Erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi.
 

Ayasofya namaz AA (7).jpg

Fotoğraf: AA


Alanlara Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı'dan oluşan 3 ana istikametten gelinecek.

11 ayrı kontrol noktasında polislerce arama yapıldıktan sonra namaz alanlarına girişe izin verilecek. 

Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılacak. 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1'i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yapacak.
 

Ayasofya namaz AA (8).jpg

Fotoğraf: AA


3 imam ve 5 müezzin görevlendirildi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camisi’nde görev alacak imam ve müezzinlerin isimlerini açıklamıştı.

Camide 3 imam ve 5 müezzinin görev alacağını belirten Erbaş, Marmara Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, İstanbul Yeni Cami Hatibi Ferruh Muştuer, İstanbul Fatih Cami İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu'nun Ayasofya Camisi’ne imam olarak atandığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zemini halı ile kaplanan camide namaz esnasında perdeleme sistemiyle resim, tasvir ve mozaikler kapanacak, namazdan sonra tekrar açılacak.

Camiye dün "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi" tabelası asıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam saatlerinde camide yaptığı incelemede tabelayı açtı.

Ayasofya, Türkiye'de yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yapılar arasında bulunurken UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de yer alıyor.

Vali Yerlikaya'dan çağrı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından namaz için Ayasofya'ya gelenlere çağrı da bulundu.

Yerlikaya paylaşımında, "Tarihi bir güne uyandık. 86 yıl sonra Ayasofya Camii’nin ibadete açılışı için hazırlıklarımız tamamlandı. Bugün İstanbul’un parolası; Maske Mesafe Sabır Anlayış olacak. Misafirlerimize hoş geldiniz diyor, Görevli kardeşlerime başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Ayrıca namaz için alanlarda yer kalmadığını da duyuran Yerlika, "Değerli Misafirlerimiz, #AyasofyaCamii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu. Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu. Sabır ve anlayışla birbirimize yardımcı olalım. Ayasofya Camiimiz ibadetiniz için sabaha kadar açık olacak" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU