Rabia Naz'ın ölümü aydınlatılmadan... Baba Şaban Vatan akıl hastanesine yatırılacak

Evinin önünde yaralı halde bulunan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 11 yaşındaki Rabia Naz'ın babası, kızının ölümüne ilişkin soruşturmanın 'karartıldığını' iddia ediyor. Görele Sulh Ceza Hakimliği, babanın akıl sağlığının tespitini istedi

11 yaşındaki Rabia Naz, Giresun'un Eynesil ilçesi Gümüşçay Mahallesi’ndeki evlerinin önünde yaralı bulundu. Tarih 12 Nisan 2018‘di. Hemen hastaneye kaldırıldı, kurtarılamadı. Bundan tam 1 yıl önceydi. O gün bugündür Rabia Naz'ın neden öldüğü aydınlatılmadı.

Hastane raporuna göre Rabia Naz yüksekten düşmüştü. Baba Şaban Vatan, buna şiddetle itiraz etti. Kızının ölümünün, kendisine bir polis memurunun söylediği gibi atlayarak intihar sonucu meydana geldiğine ikna olmayan baba Şaban Vatan, adalet aramaya başladı.

 

 

Aylarca uğraşan, kişisel çabalarıyla bazı bilgi ve bulgulara ulaşan Şaban Vatan, bunları sosyal medyadan paylaştı, sesini duyurmaya çalıştı. Kızına siyah Doblo marka bir aracın çarptığını, hastaneye götüren ambulansın kamera kayıtlarının silindiğini, delillerin karartıldığını, çarpan kişinin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ile bağlantılı olduğunu söylüyordu.

Baba Vatan'ın bu iddialarının öncesinde, olay ilk olduğu gün de zaten ajanslar ilk haberlerinde Rabia Naz'a bir aracın çarptığı yazmıştı. DHA haberinde “Kimliği belirlenemeyen sürücü kaçtı” deniyordu. Rabia Naz'a hastanede ilk müdahaleyi yapan doktorun ifadesi alınmadı. Ailenin iddiasına göre o doktor, olayın trafik kazası olduğunu bildirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Bölümü'ne yapılan başvuru üzerine hazırlanan raporda da “ölüm nedeninin trafik kazası olabileceği” kanaati yer aldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Vatan'ı Ankara'ya davet etti, dinledi ardından da mülkiye müfettişlerini görevlendirdi.

Olaydan aylar sonra  keşif yapıldı.

Yapılan keşif ardından rapor beklenirken, baba Şaban Vatan gözaltına alındı. Rabia Naz'ın annesi Atika Vatan eşinin kendisine “Akli dengemin yerinde olmadığına dair raporlar hazırlanmış. Gitmediğim hastanelere gitmiş gibi, yatmadığım hastanelere yatmışım gibi gösterecekler” dediğini söyledi. Şaban Vatan, adliyedeki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Ve bugün...

 

Soruşturmanın başından bu yana, “Kızım intihar etmedi, otopsi raporunda da araba çarpması sebebiyle öldüğü açıkça raporlandı. Bunu, birileri kendi çıkarları için örtbas edip intihar süsü verdi” diyen ve yetkililerden yardım bekleyen acılı baba Şaban Vatan, akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için hastaneye yatırılacak. Karar Görele Sulh Ceza Hakimliği tarafından verildi.

Görele Sulh Ceza Hakimliği, Şaban Vatan’ı akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk etti. Hakimlik, babanın, 3 hafta süreyle gözlem altında tutulmasına kararı verdi. Şaban Vatan karara, Giresun Sulh Ceza Hakimliği’nde itiraz etti. Ancak mahkeme itirazı reddetti.

Karara tepki gösteren Şaban Vatan, şunları söyledi:

“Acımızla baş başa kalamadan, kızımın yasını tutamadan, bu tür olayların peşine düştüm. Bir dedektif gibi çalıştım. Kızıma ne olduğunu bilmek istiyorum. Ben kızımı kaybettim, öleni geri getiremem. Bu çabam Rabialar ölmesin diye. Benim dünyam, benim hayatım elimden alındı.”

Kızının ölümünün aydınlatılması için sürdürdüğü mücadele kapsamında 13 Nisan’da İstanbul'dan başlayarak Türkiye’nin 17 ilinde ’Rabia Naz’a Adalet’ etkinlikleri düzenleyeceğini belirten baba Vatan, "İsteğimiz; kızıma araba ile çarpan, onu hastaneye götürmek yerine ölüme terk eden ya da edenlerin, bu olayda adaletin yerine gelmesine müdahil olanların adalet karşısında hesap vermeleridir” dedi. 

DAHA FAZLA HABER OKU