Jack Daniel's’tan Yale Üniversitesi’ne ABD’de geçmişi köleliğe dayanan 6 kurum ve isim

Bunların çoğunu Amerikalılar bile bilmiyor

Alabama’daki çocukların ten renkleri gerekçe gösterilerek sokulmadıkları parka bakışlarını gösteren bu tarihi fotoğraf, yalnızca 64 yıl önce çekildi (Gordon Parks)

ABD’de George Floyd’un ölümünün ardından yapılan gösteriler yalnızca polis şiddetini değil, ırkçılığı da gündeme taşıdı.

Irkçılıkla ilişkili figürlerin heykelleri indirilirken, ismi bu karanlık geçmişe dayanan markalar da değişikliğe gidiyor.

Ancak şimdiye kadar gündem olanlar sadece buzdağının görünen kısmı. CNN International ırkçılıktan menfaat elde ederek süpergüç olmuş ülkedeki 7 kurum ve ismin geçmişini sıraladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yale Üniversitesi

Haziran ayında popülerleşen #CancelYale etiketiyle birlikte dünyaca ünlü üniversitenin temelleri sorgulandı.

Elihu Yale ismindeki bir köle tüccarının adının verildiği üniversitenin müdürü, isim değişikliğine gitmeyi düşünmediklerini belirtti.

Yale, ırkçılıkla ilişkisi olan tek üniversite değil. Harvard ve Princeton üniversitelerinin de geçmişte köle sahibi müdürleri vardı. Kuzey Carolina ve Virginia’daki üniversitelerde köleler çalışmış, Georgetown Üniversitesi gibi bazı okullarsa borçlarını ödeyebilmek için köle ticaretine bulaşmıştı.

Wall Street

Dünyanın en büyük borsasına ev sahipliği yapan sokağın olduğu yer, 1711 ile 1762 yılları arasında köle pazarıydı. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da 2015’te bu duruma dikkat çekerek “Burası tarihimizin en kötü kısımlarından birini hatırlatıyor” demişti.

Başkanla evli olan siyahi aktivist ve şair Chirlane McCray de burasının tek rakibinin Afrikalı kölelerin Kuzey Amerika'ya getirildiği ilk limanlardan biri olan Güney Carolina eyaletinin Charleston kentindeki köle pazarı olduğunu ifade etmişti.

Jack Daniel's Tennessee Whiskey

Ünlü markaya adını veren isim asla köle sahibi olmadı ancak viski yapmayı Nathan "Nearest" Green isimli bir köleden öğrendi.

Kölenin sahibi olan Lutheran papazından şirketi alan Jack Daniel, Green’i de damıtım işinin başına getirdi.

New York Times’ın bu hikayeyi hatırlatması üzerine şirket Uncle Nearest isimli yeni bir marka yaratmıştı.

Beyaz Saray

Önceki First Lady Michelle Obama, 2016’da köleleştirilmiş insanların Beyaz Saray’ı inşa ettiğini söyleyince tartışmalara neden olmuştu ama söyledikleri yanlış değildi.

Binanın 1792’de başlayan inşaatında Avrupalı işçilerin çalışması bekleniyordu. İşler beklendiği gibi gitmeyince aralarında kölelerin de bulunduğu siyahi işçiler binayı yaptı.

Amerikan Kongre Binası

US Capitol olarak bilinen Amerikan Kongre Binası da 1793’te inşa edilmeye başlanmıştı ve benzer bir şekilde kalifiye işçi bulunamayınca, kölelere yönelinmişti.

2012’de harekete geçen ABD Kongresi, binanın yapımına katkıda bulunan köleleri anmıştı.

George Washington

ABD’nin ilk başkanının köle sahibi olduğu neredeyse her Amerikalı tarafından bilinen bir konu. George Washington'ın çok satan biyografisini yazan tarihçi Alexis Coe, bu tarihi ismin kölelerin dişlerini ucuza satın alarak kendi ağzında kullandığını ifade ediyor. Takma diş kullanmak zorunda kalan Washington’ın ağzına su aygırı dişi taktığını da düşünürsek, bu iddia pek de mantıksız değil.

Coe, onları bulan özgür insanların kaçan kölelere sahip olabilmesinin de Washington’ın imzaladığı bir kanuna dayalı olduğunu söylüyor.


Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU