Dünya nüfusu 2050’den sonra azalmaya başlayacak, Türkiye 80 yıl sonra 100 milyonu geçecek

Dünyanın en prestijli tıp dergisi The Lancet’te yayımlanan bir araştırmaya göre, bu yüzyılın sonunda 80 yaş üstü nüfus, 6 kat artacak. 23 ülkede nüfus yüzde 50 düşecek. Çalışan nüfusun azalması vergi ve sağlık sistemini bozacak; Göç, hayati önemde olacak

2100 yılına gelindiğinde en fazla göç alan üç ülkenin Kanada, Türkiye ve İsveç olması bekleniyor. Fotoğraf: Unsplash.com/@alexazabache

ABD’nin Seattle kentinde yer alan Washington Üniversitesi Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Enstitüsü (Institute for Health Metrics and Evaluation) uzmanlarının, dünyanın en prestijli tıp dergisi

The Lancet’te yayımlanan araştırmasına göre dünya nüfusu 2050’den sonra azalmaya başlayacak. 

Anne-baba başına düşen çocuk sayısını açıklayan küresel doğurganlık oranının 1950’deki 4,7 seviyesinden, 2017’de 2,4 çocuğa düştüğünü açıklayan araştırmaya göre 2100 yılında bu sayı, 1,7 olacak.

Bir ailenin ortalama 2 çocuk tercih ettiğinin varsayıldığı durumda, küresel doğurganlık oranının eşik değeri 2,1 kabul ediliyor. Çocuk ölümlerinin yüksek olduğu ülkelerde doğurganlık oranı da genellikle yüksek oluyor. 

Türkiye zirveyi 2068’de görecek, en fazla göç alan ülke olacak 

Türkiye ile ilgili tahminlere de yer veren araştırmaya göre 2017 için 80,4 milyon hesaplanan nüfus, 2100’de 101,6’ya çıkacak. 2068 yılı, 112,5 milyon ile Türkiye’nin en kalabalık seviyeye ulaşacağı dönem olarak kabul ediliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye için doğurganlık oranını 1,79 hesaplayan uzmanlar, bu sayının 80 yıl sonra 1,34’e gerileyeceğini tahmin ediyor. 

Kanada, Türkiye ve İsveç’in en fazla göç alan üç ülke olacağını öngören araştırmaya göre El Salvador, Samoa ve Jamaika da en çok göç veren ülkeler olacak. 

Nüfus azalırsa vergileri kim ödeyecek?

Washington Üniversitesi uzmanlarına göre dünya nüfusundaki büyüme modern insanlık tarihinde ilk defa durmuş olacak. Bu durum, çalışan sınıfın azalmasına, küresel ekonominin bir tehditle karşı karşıya kalmasına neden olabilir. 

The Lancet’e konuşan Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Enstitüsü Direktörü ve araştırmanın yöneticisi Christopher Murray, hükümetlerin göç, iş gücü ve ekonomik kalkınma ile ilgili politikalarını bu veriler ışığında yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söylüyor. 

Demografik bir krizin ekonomiye büyük sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Murray’e göre düşük çalışan sayısı, toplanan vergilerin azalmasına, düşük büyümeye yol açabilir; Bu durum da hayat standartlarının gerilemesine, emekli maaşlarının ve sağlık masraflarının karşılanmasında zorluklar çıkarabilir. Hatta çalışan sayısını korumak için emeklilik şartları da zorlaşabilir. 

23 ülkenin nüfusu yüzde 50’den fazla azalacak

The Lancet’te yayımlanan rapora göre 1950’den bu yana her yıl yüzde 1 ila yüzde 2 büyüyen küresel nüfus, 2064’te yaklaşık 9,7 milyarlık bir sayıyla zirve yapabilir. 2100’e gelindiğinde ise 8,8 milyara düşmüş olabilir. Bu, önceki tahminlerden 2 milyar kişi daha az. 

Asya, doğu ve orta Avrupa ülkeleri en hızlı nüfus kaybı ile karşı karşıya olabilecek bölgeler. Araştırmaya göre aralarında Japonya, Portekiz, Güney Kore, Tayland, İtalya ve İspanya’nın da olduğu 23 ülkenin nüfusu yüzde 50’den fazla azalacak. 

128 milyon kişiyle 2017’de zirve seviyesini gören Japonya’nın 2100’de 53 milyona düşmesi bekleniyor. 

Aynı zaman aralığında İtalyan nüfusunun ise 61 milyondan 28 milyona gerileyeceği öngörülüyor. 

Çin, tahtı Hindistan’a veriyor 

Dört yıl için 1,4 milyar insanla en kalabalık seviyesine ulaşması beklenen Çin’in 2100’de 732 milyona gerileyeceği ve “dünyanın en kalabalık ülkesi” unvanını Hindistan’a bırakacağı tahmin ediliyor. 

Üst seviyeyi 75 milyon ile 2063’te görecek Birleşik Krallık ise bu yüzyılın sonunda 71 milyon insanı ağırlayacak. 

80 yıl sonra ABD’nin en büyük dördüncü işgücüne sahip ülke olması beklenirken Hindistan, Nijerya ve Çin’de de çalışan nüfusun sayısının korunacağı öngörülüyor.

Afrikalı göçmenler artacak 

Sahraaltı Afrika ülkelerinde nüfus artışının güç kazanacağını belirten rapora göre bu bölgenin nüfusu 2100’de üç katına çıkacak ve 3 milyardan fazla insan olacak. 

Nijerya, 791 milyon insanla dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olacak. 

Washington Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Christopher Murray, BBC’ye yaptığı açıklamada ülkelerde Afrika asıllı nüfusun artabileceğini, dolayısıyla “ırkçılıkla” mücadelenin önem kazanacağını söyledi. 

Bu yüzyılın sonunda 80 yaş üstü nüfus, 5 yaş altını geçecek 

Araştırma ayrıca, küresel yaş yapısında da önemli değişiklikler olacağını söylüyor. 80 yaş üzeri insanların beş yaş altı çocuk sayısından fazla olması gibi. 

Murray’nin “dudak uçuklatan” diyerek tanımladığı bu veriye göre ise 2017’de nüfusu 681 milyon olan beş yaş altı nüfus, 2100’de 401 milyona gerileyecek. 

80 yaş üstünün nüfusu ise aynı sürede 141 milyondan 866 milyona çıkacak. 

University College London Profesörü Ibrahim Abubakar, BBC’ye yaptığı değerlendirmede “Eğer bu tahminlerin yarısı bile doğru çıkarsa “göç” her toplum için bir seçenek olmaktan çıkıp, bir ihtiyaca dönecek. Başarılı olabilmek için küresel politikaları yeniden gözden geçirilmesi gerek” dedi. 

 

Independent Türkçe, The Lancet, BBC, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU