İsrail Ulusal Güvenlik danışmanı gizli belgeleri kaybetti

Ben Shabbat ve ekibi akşam yemeği yedikleri restoranda gizli belgeler içeren çantayı unuttu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (sağda) Tel Aviv’de Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yle / Fotoğraf: Reuters 

Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Shabbat başkanlığındaki İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) heyeti Hindistan’a giderken silah ticaretine dair gizli belgeleri kaybetti.

Şark'ul Avsat'ın haberine göre bir İsrail restoranında unutulan belgeler şans eseri geri alınırken, Konsey'in yaptığı soruşturma sonucu kaybın İsrail güvenliğine bir zararının olmadığı tespit edildi.

Ben Shabbat bir grup Konsey üyesiyle Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşmek üzere Hindistan’a giderken, Modi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında da bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi.

NSC üyeleriyle yapılan toplantılarda, casus uçaklar, insansız hava araçları, anti-tank füzeleri, toplar ve radar sistemleri gibi savunma sektörleri tarafından üretilen gelişmiş silah sistemleri dahil olmak üzere birçok silah anlaşması tartışıldı.

Seyahat öncesinde, Ben Shabbat’ın yardımcısı gizli bilgileri de içeren birçok belgenin çıktısını aldı. Uçağa binmeden önce, Ben Shabbat ve ekibi akşam yemeği yedikleri restoranda çantayı unuttu.

Delegasyon Hindistan yolundayken, restorandan bir garson çantayı bulup açtı. Garson, gördüğü belgeleri karıştırınca kritik bilgiler içerdiğini farketti.

Garson, daha sonrasında annesi İsrail’in Yeni Delhi Büyükelçiliğinde çalışan bir arkadaşıyla irtibata geçti. Arkadaşı Hindistan’a uçarak belgeleri annesine verirken, annesi de bunları daha sonra büyükelçiliğin güvenlik görevlisine teslim etti.

Sonrasında, Başbakanlık Müsteşarı Yoav Horowitz’in talimatıyla Konsey olaya dair soruşturma başlatırken, Ben Shabbat’ın yardımcısı uyarı aldı.
 

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

DAHA FAZLA HABER OKU