Bilim insanları ‘gizemli’ toplantılar düzenliyor: İnsanlık ilk kez kara delik görebilir

Gelişmelerin duyurulması için dünya çapında, eş zamanlı basın açıklamaları düzenleyecek

Bir çift, karanlık gökyüzünü aydınlatan ‘Perse göktaşı yağmuru’nun keyfini çıkarıyor. Fotoğraf, Kuzey İspanya’nın Cantabria bölgesindeki Comillas yakınlarında, 12 Ağustos 2017’de çekildi

Bilim insanları, dünya çapında 'gizemli' basın toplantıları düzenleme hazırlığında. Toplantıların kara deliklerle ilgili çığır açan bir bulguyu paylaşmak için organize edildiği tahmin ediliyor. İnsanlık bir kara deliği ilk kez görüntülemiş olabilir ve bu toplantılarda uzaya dair algımızı değiştirecek bir fotoğrafı duyurulabilir.

Avrupa Güney Gözlemevi, Event Horizon Teleskobu’nun ‘ilk sonuçlarına’ ulaşıldığını bildirdi. Teleskop, bir kara deliğin hiç görülmemiş olan sınırını görüntülemek için 10 yıldan fazla süredir veri kaydediyor.

Bilim insanlarının fotoğraflamaya çalıştığı kara delik, Samanyolu galaksisinin ortasında gizlenen süper kütleli Sagittarius A*.

Öte yandan, kara deliklerin görüntülenmesi doğası gereği imkansız. Çünkü kara delikler, tüm ışığı içine çekip yutuyor ve ışığın Dünya’ya ulaşmasını engelliyor. Varlıkları, ancak uzaya olan etkileriyle anlaşılabiliyor.

Buna rağmen, teleskop kara deliğin sınırında, ışığın kaçamadığı bir noktanın fotoğrafını çekmeyi umuyor. Ancak kara deliğin etrafındaki kozmik toz ve kara deliğin uzay zamanda yarattığı bozulma yüzünden, bunun son derece zor olduğu biliniyor.

Öte yandan, projedeki ‘çığır açan’ bir gelişmeden söz eden gökbilimciler, bunu başardıkları izlemini veriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10 Nisan’da Brüksel’de yapılacak ana basın toplantısı, Orta Avrupa Saatiyle 15.00’te gerçekleşecek, eş zamanlı diğer basın toplantıları ise Şili, Şangay, Japonya, Tayvan ve ABD’de, ülkelerin yerel dillerinde yapılacak.

Avrupa Araştırma Konseyi’nin internet üzerinden yayınlayacağı etkinlik, sosyal medya ve Youtube’dan da izlenebilecek.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU