"Biz Tanrıya Güveniriz" yazılı bayrak planına Satanist Tapınağı'ndan dava tehdidi

Başsavcıya gönderilen mektupta ulusal sloganın tüm vatandaşları temsil etmediği ifade edildi

Satanist Tapınak (Satanic Temple) 2013'te ABD'de kurulmuştu (AP)

Satanist Tapınak, Mississippi eyaletinin bayrağına "In God We Trust" (Biz Tanrıya Güveniriz) ifadesini ekleme planlarına karşılık eyaleti dava etmekle tehdit etti.

Tapınak, eyalet başsavcısı Lynn Fitch'e gönderilen mektupta, ABD'nin ulusal sloganı olan ifadeyle tüm Mississippililerin temsil edilmediğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçtiğimiz hafta siyasetçiler, kurumsallaşmış ırkçılığa karşı ülke genelinde devam eden gösterilerin ortasında, Konfederasyon savaş amblemiyle süslenmiş 1894 tarihli Mississippi eyalet bayrağını emekliye ayırma önerilerini onaylamıştı.

Geçtiğimiz hafta onaylanan uygulama kapsamında Vali Tate Reeves eyalet yetkililerini herhangi bir yeni tasarıma "In God We Trust" ibaresini eklemeye mecbur etmişti. Bayrağın yeni halini oluşturmak için bir komisyon oluşturuluyor.

Nihayetinde, gözden geçirilmiş bayrağın ırkçılığı övdüğü düşünülen Konfederasyon simgelerini içermesine izin verilmeyecek. Seçmenlerden bu yılın önümüzdeki aylarında yeni bir bayrağı kabul etmeleri istenecek.

Eski bayrağı ıskartaya çıkarma kararını memnuniyetle karşılayan Satanist Tapınak, "In God We Trust" ifadesinin de bölücü olduğundan yakındı.

Satanist Tapınak, Konfederasyon bayrağının kaldırılmasını desteklese de bölücü bir dışlama sembolünü ayrılık yaratan bir dışlama ifadesiyle değiştirmek, dışlamayı ortadan kaldırmaz.

Satanistler, karşılaştırma yaparak “Şeytan'a Güveniriz” ifadesinin de muhtemelen diğer grupların “biraz rahatsız olmasına” yol açacağını söyledi.

Tapınak, “Bunu hayal edebiliyorsanız, ateistlerin, Satanistlerin ve diğer teistik olmayan inançların da eyalet bayrağına 'In God We Trust' ifadesinin eklenmesiyle nasıl dışlandığını hayal edebilirsiniz” dedi.

Yüksek Mahkeme daha önce benzer bir davada paralarda yer alan ulusal sloganının, anayasanın birinci ek maddesinde yer alan laik ilkelere aykırı olmadığına hükmetmişti fakat Tapınak için çalışan Randazza Hukuk Grubu koşulların yeni bir dava açmaya yetecek kadar farklı olduğuna inandıklarını söyledi.

Mississippili kanun koyucular eylülde yeni bayrak için tasarım teklifleri sunacak, daha sonra bu teklifler kasım ayında halk oylamasına sunulacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU